13:32 / 08.10.2019.

Autor: Hina

Dogovor o brexitu zapravo nemoguć, tvrdi izvor iz Downing Streeta

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Samo 23 dana prije nego što Ujedinjeno Kraljevstvo treba napustiti EU, budućnost brexita još je duboko nesigurna.
Dogovor o brexitu zapravo je nemoguć nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla britanskom premijeru Borisu Johnsonu da Sjeverna Irska mora ostati u europskoj carinskoj uniji, rekao je izvor iz Downing Streeta u utorak.

Samo 23 dana prije nego što Ujedinjeno Kraljevstvo treba napustiti EU, budućnost brexita još je duboko nesigurna, a i London i Bruxelles zauzeli su pozicije da izbjegnu krivnju za odgodu ili za brexit bez dogovora.

Čelnici EU-a hladno su odbili prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona da se premosti jaz i dok pregovori traju mnogi diplomati kažu da su izgledi za brz dogovor prije 31. listopada slabi.

Izvor iz Johnsonova ureda u Downing Streetu rekao je da je Merkel razgovarala s britanskom čelnikom u utorak ujutro te jasno dala do znanja da je "gotovo nevjerojatno" da se dogovor postigne.

Merkel je rekla da bi se radi dogovora Sjeverna Irska trebala zadržati u europskoj carinskoj uniji  te zauvijek ostati potpuno usklađena s EU-om, rekao je izvor.

"Ako to predstavlja novo čvrsto stajalište, tad to znači da je dogovor zapravo nemoguć, ne samo sada nego ikada", rekao je izvor iz Downing Streeta. "Također je dano do znanja da su voljni 'torpedirati' sporazum postignut na Veliki petak", dodaje izvor.

Nešto prije mediji su prenijeli vijest da će Velika Britanija zauzeti agresivni stav prema Europskoj uniji ako pregovori o brexitu propadnu, prijeteći povlačenjem sigurnosne suradnje kako bi se blok uvjerio da ne dopusti daljnje odgode.

"Ova vlada neće dalje pregovarati, tako da bi svaka odgoda bila totalno bespredmetna", prenose se riječi izvora iz ureda britanskog premijera.
"Dakle, ili će se iz bloka izići bez dogovora 31. listopada ili će biti izbori i tada će se izići bez dogovora", objašnjava izvor.

To je kao pokušaj sabotaže pregovora s Europskom unijom ocijenila oporbena Laburistička stranka.

"To je još jedan cinični pokušaj Downing Streeta da sabotira pregovore", rekao je glasnogovornik laburista za brexit Keir Starmer.

"Boris Johnson nikad neće preuzeti odgovornost za vlastiti neuspjeh da iznjedri vjerodostojan dogovor. Od prvoga dana njegova je strategija bila brexit bez dogovora".

"Sad je važnije nego ikad da se parlament ujedini kako bi spriječio tu nerazboritu vladu da nas izbaci iz Unije na kraju mjeseca", naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!