09:51 / 22.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Dogovor o završetku grčke krize - Nijemci dobro zaradili

Foto: twitter @mariofcenteno

Foto: twitter @mariofcenteno

Foto: - / -

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici je rekao da je postizanje ovog izvanrednog dogovora od povijesnog značaja. Grčka je kriza večeras završila, rekao je.
Ministri financija eurozone dogovorili su uvjete izlaska Grčke iz njezina trećeg programa pomoći, te posljednji paket pomoći od 15 milijardi eura, potvrdio je predsjednik eurogrupe Mario Centeno.

Povijesni dogovor postignut je pred kraj trećeg programa pomoći u kolovozu. Dogovor bi trebao osnažiti povjerenje ulagača tako što će ih uvjeriti da je dug zemlje održiv te da Atena neće popustiti u reformama povratkom na tržište kapitala. To je to. Uspjeli smo obaviti i meko spuštanje ove duge i složene prilagodbe, rekao je Centeno.

Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici je rekao da je postizanje  ovog izvanrednog dogovora od povijesnog značaja. Grčka je kriza večeras završila, rekao je.

Grčki ministra financija Euklid Cakalotos je rekao da je njegova vlada zadovoljna sporazumom koji je okončao osam godina stezanja remena i reformskih mjera. No ova vlada ne zaboravlja i neće nikada zaboraviti što je grčki narod morao proći tijekom tih osam godina i znamo da (...) moramo osigurati da vrlo skoro grčki narod vidi konkretne rezultate ovog dobrog dogovora, rekao je.

Po sporazumu dogovorenom tijekom šest sati teških pregovora europski će zajmodavci Grčkoj, među ostalim, za deset godina produljiti rokove isplate velikog dijela starijih zajmova. S posljednjom tranšom pomoći od 15 milijardi eura  Grčka će osigurati pokrivanje svojih financijskih potreba 22  mjeseca nakon kraja programa pomoći u kolovozu.

Atena će nakon izlaska iz programa biti pod mehanizmom pojačanog nadzora Europske komisije koji predviđa kvartalna izvještavanja o financijskom stanju Grčke i napretku u ispunjavanju obveza nakon programa. Cakalotos je napomenuo da su sve obveze već dio vladina plana za rast ili su preostale iz sadašnjeg programa pomoći. Nisu uvedeni nikakvi novi uvjeti, istaknuo je.

Grčka je u osam godina dobila više od 273 milijarde eura pomoći svojih vjerovnika, eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), kroz tri programa pomoći. Od toga su europski kreditori osigurali 241,6 milijardi eura.
Grčka i njeni europski kreditori su 2015. u okviru Europskog stabilizacijskog mehanizma dogovorili treći paket pomoći vrijedan 86 milijardi eura. Grci su zauzvrat morali provesti više stotina reforma, nerijetko bolnih, napose radi ozdravljenja svojih javnih financija.

Njemačka na grčkoj dužničkoj krizi zaradila 2,9 mlrd eura

Zajmovi i obveznice koje je Njemačka kupila od 2005. godine radi pomoći Grčkoj donijeli su Berlinu dobit od 2,9 milijardi eura, potvrdila je njemačka vlada u odgovoru na upit parlamentaraca iz redova Zelenih. Ta je dobit proizišla iz niza transakcija, uključujući u međuvremenu ugašen Program za tržišta vrijednosnica, program kupnji obveznica koji je pokrenula Europska središnja banka (ECB) 2010., a Njemačka i ostale članice eurozone poduprle kako bi se izbjegao bankrot Grčke.

Njemačka središnja banka Bundesbank ostvarila je dobit od 2,9 milijardi eura zahvaljujući sudjelovanju u tom programu, uplativši novac u njemački državni proračun. Iznos obuhvaća i 400 milijuna eura dobiti polučene na zajmu njemačke državne razvojne banke KfW, odobrenom 2010. Sven-Christian Kindler iz stranke Zelenih kazao je da je dobit za Njemačku jamčila smanjenje duga za Grčku. Dodao je također kako je neprihvatljivo da "savezna vlada popravlja stanje u proračunu milijardama dobiti ostvarene na kamatama iz Grčke".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!