06:51 / 21.07.2020.

Autor: HRT

Dogovor u Bruxellesu, RH može računati na više od 22 mlrd. eura

Foto: Stephanie Lecocq/REUTERS

Foto: Stephanie Lecocq/REUTERS

Foto: - / REUTERS

U Bruxellesu je na summitu čelnika Europske unije postignut dogovor o novom višegodišnjem proračunu i planu za oporavak gospodarstva. Financijski paket vrijedan je malo više od 1800 milijardi eura.
U Bruxellesu je na summitu čelnika Europske unije postignut dogovor o novom višegodišnjem proračunu i planu za oporavak gospodarstva. Financijski paket vrijedan je malo više od 1800 milijardi eura. Sporazumom je omogućeno da Europska komisija u ime država članica prikupi potrebnih 750 milijardi eura na tržištima kapitala.

- Plenković: Hrvatska dobiva više od 22 milijarde eura
- Merkel: Dogovor EU-a o fondu oporavka pokazuje odlučnost bloka

Svjesne dubine krize, Švedska, Danska, Nizozemska i Austrija ipak su pristale na kompromis. Štedljiva četvorka za sebe je izborila veći povrat novca u proračun, ali i to da se novac odobri državama isključivo na temelju nacionalnih planova o kojima će se odlučivati kvalificiranom većinom. Zemlje europskog juga, najviše pogođene krizom, mogu odahnuti. Talijani su dobili 209 milijardi eura, Španjolci 140, Grci 97.- Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

- Ovaj sporazum šalje konkretan signal da je Europa snaga za akciju, kazao je Michel na konferenciji za novinare.

- Ne radi se samo o puno novca, već o radnicima i obiteljima, njihovim radnim mjestima, zdravlju i njihovoj dobrobiti. Vjerujem da će se na ovaj sporazum gledati kao na ključni trenutak europskog putovanja, ali će nas također lansirati u budućnost, istaknuo je Michel.

O iznosu koliko ide Hrvatskoj odmah je putem twittera izvijestio hrvatski premijer Andrej Plenković.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da se radi o "uistinu povijesnom" sporazumu te da je uvjeren da plan oporavka i višegodišnji financijski proračun mogu odgovoriti na izazov koji predstavlja pandemija koronavirusa.

- Ovo je samit čiji su zaključci uistinu povijesni (...) prvi puta smo uspostavili kolektivni plan oporavka i s tim planom ćemo tijekom naredne tri godine gotovo udvostručiti europski proračun, kazao je šef francuske države.

Charles Michel je predložio da od 750 milijardi teškog europskog fonda, 390  milijardi budu nepovratna sredstva, dok je prema prvom prijedlogu to trebalo biti 500 milijardi eura, a ostatak se odnosi na zajmove.

- Veličanstveno je vidjeti da smo uspjeli. Učinili smo golemi korak i zacrtali budućnost Europske unije, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon gotovo 100 sati pregovaranja.
 
Posljednji europski maratonski samit održan je 2000. u Nici i trajao je punih pet dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!