12:03 / 16.09.2019.

Autor: HRT

Dogovoreno "intenziviranje" razgovora o brexitu

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Britanski premijer Boris Johnson u Luksemburgu je na radnom ručku s čelnikom Europske komisije na odlasku Jean-Claudeom Junckerom.
Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker suglasili su se na sastanku u Luxembourgu da je potrebno intenzivirati razgovore o brexitu, prenose agencije o sastanku na kojem nije postignut opipljiv napredak. 

Johnson i Juncker sastali su se na radnom ručku na 'neutralnom terenu', u Junckerovu Luxembourgu. To je bio njihov prvi sastanak otkako je Johnson preuzeo dužnost. Sastanku je nazočio i glavni europski pregovarač za brexit Michel Barnier.

- Čelnici su se dogovorili da je potrebno intenzivirati razgovore i da će se sastanci uskoro održavati svakodnevno, i to ne samo na tehničkoj razini nego i između glavnog europskog pregovarača Michela Barniera i britanskog ministra za brexit Stephena Barclaya, a u cilju postizanja dogovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije 31. listopada, priopćio je Downing Street.

- Predsjednik Juncker podsjetio je da je odgovornost na Ujedinjenom Kraljevstvu da predstavi pravno izvediva rješenja koja su kompatibilna sa sporazumom o razdruživanju. Predsjednik Juncker je istaknuo spremnost i volju Komisije da razmotri ispunjavaju li ti prijedlozi ciljeve zaštitnog mehanizma. Takvi prijedlozi još nisu izneseni, navodi se u priopćenju Europske komisije.

Konzervativni britanski premijer kazao je na sastanku da neće tražiti novu odgodu brexita, ističući da će zemlja napustiti EU 31. listopada. Johnson uporno ponavlja da će se brexit dogoditi 31. listopada, sa sporazumom ili bez njega, pri čemu također ističe optimizam da je još moguće do tog roka postići sporazum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!