Dok omikron opada, Engleska se vraća na Plan A - život s COVID-om

27.01.2022.

08:53

Autor: Hina/HRT

Boris Johnson

Boris Johnson

Foto: Peter Nicholls / Reuters

Nakon neugodnog, ali prilično kratkog povratka mjerama borbe protiv koronavirusa potaknutim varijantom omikron, Engleska se vraća "Planu A" - učenju kako živjeti sa zarazom koja će vjerojatno ostati.

Vjeruje se da će booster doze, antivirusne pilule i lakše posljedice omikrona omogućiti vladi da se nosi s virusom koji se najvjerojatnije neće moći iskorijeniti. Druge zemlje koje također žele omogućiti normalan rad tvrtkama i slobodu pojedincima pažljivo će pratiti kako će se epidemija razvijati u Engleskoj nakon ukidanja mjera.

Prošli tjedan su ukinute preporuke o radu od kuće, a mjere poput nošenja maski i COVID propusnica, također uvedene u Engleskoj prošli mjesec zbog omikrona, okončane su u četvrtak, pa su se mjere vratile na razinu na kojoj su bile prošli srpanj.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost priprema (UKHSA) sprema se ubuduće promijeniti fokus na podršku ranjivim pojedincima, umjesto da uvodi mjere na nacionalnoj razini, prema nacrtu politike.

"Dok počinjemo živjeti s COVID-om, odgovor UKHSA-a na COVID će se preusmjeriti s nacije na ciljan odgovor, fokusiran na zaštitu najranjivijih, piše u nacrtu. "Pobrinut ćemo se da naš budući odgovor bude još više učinkovitiji, fleksibilniji i lakši za građane te da osigurava vrijednost za novac" - dodaje se.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je premijer otkad je od COVID-a umrlo 150.000 ljudi, sedmi najveći broj u svijetu, u prosincu je bio primoran predstaviti "Plan B" mjera, zbog čega je razbjesnio neke od vlastitih zastupnika. Sada ima snažan politički imperativ da ih odbaci.

Dok policija istražuje okupljanja u njegovim prostorijama tijekom COVID lockdowna, u očiglednom kršenju zakona kojeg je sam nametnuo, suočio se s najvećom krizom svoje karijere, dok mnogi članovi parlamenta iz njegove stranke smatraju da se život što prije mora vratiti u približnu normalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!