08:17 / 22.11.2019.

Autor: P.F./M.Š./HRT

Dombrovskis najavio prvi veliki korak Hrvatske prema uvođenju eura

Foto: Robert Schmiegelt/DPA/PIXSELL

Foto: Robert Schmiegelt/DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatskoj predstoji ispunjavanje 19 mjera u šest različitih područja na koje se obvezala u pismima namjere za članstvo u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II).
Ako implementira mjere na koje se obvezala, Hrvatska bi u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) mogla ući već u drugoj polovini 2020., najavio je u petak potpredsjednik EK Dombrovskis na konferenciji "Budućnost eurozone kao valutne unije - Hrvatska na putu prema euru". 

Konferenciju su organizirali Zaklada hrvatskog državnog zavjeta, Zaklada Hanns Seidel i Centar za europske studije Wilfried Martens iz Bruxellesa.

Hrvatskoj predstoji ispunjavanje 19 mjera u šest različitih područja na koje se obvezala u pismima namjere za članstvo u Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II), kao i u bankovnoj uniji, a koji se primjerice odnose na jačanje kapaciteta Državnog zavoda za statistiku, unaprjeđenje poslovnog okruženja, upravljanja državnom imovinom, kao i jačanja temelja gospodarskog rasta.

Kako ističe potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis, koji se konferenciji obratio video porukom, efikasna implementacija mjera i obveza je ključna, a ako se to dogodi Hrvatska bi mogla ući u ERM II već u drugoj polovini 2020.

Dombrovskis kaže da ulazak u eurozonu predstavlja veliki izazov za Hrvatsku, no kako će se ti napori, u kojima će imati i podršku Komisije, isplatiti u smislu veće stabilnosti, prilika i prosperiteta.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić napominje da je uz dva pisma namjere priložen i akcijski plan, koji objedinjuje cijeli set aktivnosti i mjera.

Kaže da su dva područja, koja se odnose na monetarnu i fiskalnu politiku, već dali rezultate, pa se tako fokus u većoj premješta na strukturne politike, što uključuje upravljanje državnom imovinom, kao i daljnje olakšavanje uvjeta poslovanja.

Ističe da ta pisma ne bi bilo moguće ni sastaviti niti o njima razgovarati bez osnovnog preduvjeta, koji se odnosi na konsolidaciju javnih financija.

Kaže da se Hrvatska jasno obvezala na provedbu mjera sadržanih u pismima, a kako sve mjere i aktivnosti kani isporučiti do sredine iduće godine, do kada predsjeda Vijećem EU-a.

Konferencija je jedna u nizu aktivnosti koje dvije zaklade organiziraju zajedno s Wilfried Martens Center for European Studies iz Bruxellesa s ciljem javne rasprave o aktualnoj europskoj agendi.

Ove godine obilježava se 20. obljetnica Europske monetarne unije i uvođenja eura i predstavlja dobru priliku za promišljanje o njezinim postignućima, unutarnjoj dimenziji eura i globalnoj ulozi eura u svijetu.

Hrvatska kao zemlja domaćin konferencije nalazi se u pripremnoj fazi za uvođenje eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!