14:39 / 04.08.2020.

Autor: I.D./T.V./HINA

Dominikanska Republika: Juan Carlos nije ušao na naš teritorij

Foto: REUTERS/Jon Nazca/File Photo

Foto: REUTERS/Jon Nazca/File Photo

Foto: - / REUTERS

Bivši španjolski kralj Juan Carlos, koji je objavio odluku da odlazi iz Španjolske, nije ušao na teritorij Dominikanske Republike, suprotno pisanju španjolskih novina, objavila je u utorak novinarima Dominikanska uprava za migracije.
Bivši španjolski kralj Juan Carlos, koji je objavio odluku da odlazi iz Španjolske, nije ušao na teritorij Dominikanske Republike, suprotno pisanju španjolskih novina, objavila je novinarima Dominikanska uprava za migracije.

Novine La Vanguardia i ABC nešto su ranije objavile, bez navođenja izvora, da je bivši španjolski kralj otišao je u Dominikansku Republiku.

Pojačavao se pritisak na nekoć popularnog a danas bivšeg kralja koji izaziva podjele, dok su španjolski i švicarski tužitelji istraživali navode o primanju mita zbog ugovora za izgradnju željeznice.

Odlučio je napustiti zemlju kako bi sinu Felipeu omogućio da spokojno vlada, navodi se u priopćenju kraljevske palače u ponedjeljak, bez informacije kamo je Juan Carlos otišao.

La Vanguardia navodi da je osamdesetogodišnji Juan Carlos otišao u Portugal automobilom u ponedjeljak ujutro, odakle se uputio prema Dominikanskoj Republici, gdje planira ostati nekoliko tjedana s obitelji koja se obogatila na plantažama šećerne trske, nakon čega će otići na drugu destinaciju.

Prve reakcije pokazuju da je španjolska javnost podijeljena u vezi s odlaskom Juana Carlosa, važne ličnosti u tranziciji prema demokraciji nakon smrti diktatora Francisca Franca.

Portugalska televizija TVI24 i tabloid Correio da Manha objavili su u ponedjeljak da se Juan Carlos nalazi u Cascaisu, ljetovalištu blizu Lisabona, gdje je proveo dio djetinjstva.

Juan Carlosov odvjetnik kazao je u ponedjeljak da će Juan Carlos "ostati na raspolaganju uredu tužitelja".

Felipe VI. potkraj ožujka objavio je da se odriče očeva nasljedstva i da mu ukida godišnju rentu od gotovo 200.000 eura državnog novca koja mu se dotad isplaćivala.

Španjolski monarsi imaju imunitet tijekom vladavine, no Juan Carlos abdicirao je 2014. te potencijalno ostao otvorena meta mogućih tužbi za razdoblje poslije abdikacije.
Foto: REUTERS/Javier Barbancho

Foto: REUTERS/Javier Barbancho

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!