07:31 / 12.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Domišljati poljski ugostitelji krše zabranu rada

ilustracija

ilustracija

Foto: JamesDeMers / Pixabay

PiwPaw, kafić u centru Varšave, vikendom navečer krcat je ljudima. Skupine mladih okupljene su oko stolova na kojima su zapaljene svijeće. Barmen toči jedno pivo za drugim. Konobari odnose i donose pića.

- Imamo 40 različitih vrsta piva - jedan od njih kaže ponosno. Ne nosi masku, no masku nemaju ni gosti.

PiwPaw je jedan od ugostiteljskih objekata koji je odlučio suprotstaviti se mjerama zatvaranja koje je nametnula vlada i otvoriti lokal unatoč pandemiji. Kafićima i restoranima trenutno je dopušteno samo servirati hranu za dostavu i osobno preuzimanje. Michala Maciaga nije briga.

- Moramo nekako živjeti - kaže vlasnik PiwPawa.

Procjenjuje da je izgubio nekoliko milijuna zlota u raznim fazama zatvaranja, a potencijalna vladina pomoć iznosila bi tek djelić toga iznosa.

Prema inicijativi poduzetnika koja nosi naziv "Otwieramy" (Otvaramo), barem nekoliko stotina tvrtki diljem zemlje odlučilo se usprotiviti zatvaranju.

Kušaonice, radionice, muzeji

U Varšavi je većina restorana i dalje zatvorena za goste. Nije tako u pečenjari i baru "Whiskey in the Jar" u Marszalkowskoj ulici. Svjetla su prigušena u prizemlju, a usamljeni konobar pazi na šank. Izvana, može se vidjeti kako ljudi na katu sjede za stolovima. Jakne i kaputi vise u garderobi, meso se peče u kuhinji. Konobara pitanja čine sumnjičavim.

- Danas ovdje vodimo razgovore za posao - kaže i nepozvane posjetitelje upućuje prema izlazu.

Kompanije koriste razne kreativne izgovore da otvore i održe privid da je to što rade legalno. "Obuka osoblja", promumljala je konobarica u koktel baru u središnjoj Varšavi i brzo navukla zastore u stražnjem dijelu lokala, gdje je par sjedio uz svijeću.

Neki restorani svojim gostima daju ugovor prema kojemu sudjeluju u "provjeri namirnica". Drugi organiziraju takozvane "kulinarske radionice" ili "radionice međuljudskih odnosa". PiwPaw je sebe počeo nazivati muzejom pića.

Klimavi 'lockdown' 

Svjesne pobune, zdravstvene i policijske vlasti pojačale su kontrolu. No to ne znači da kompanije nemaju šanse protiv njih jer su legalne osnove uvođenja 'lockdowna' na prilično klimavim nogama.

- Prema poljskom ustavu, mjere poput zatvaranja mogu biti uvedene samo ako se proglasi izvanredno stanje, što se nije dogodilo - objašnjava Piotr Wodkowski, odvjetnik koji je osnovao inicijativu "Odvjetnici za gastronomiju".

Također, takve mjere trebaju biti potvrđene zakonom usvojenim u parlamentu, a u uvedene su običnom vladinom odlukom, objašnjava stručnjak. Wodkowski i odvjetnici iz nekoliko gradova diljem Poljske pomažu tvrtkama kad ih provjeravaju državne vlasti.

- Dosad su sudovi uglavnom sudili u korist građana i poništavali kazne zbog nepoštivanja mjera za sprječavanje širenja koronavirusa - rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!