07:45 / 21.11.2019.

Autor: S.M./HRT

Donald Tusk ekskluzivno za HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: - / -

Završni je i drugi dan kongresa Europske pučke stranke (EPP) na kojem je Donald Tusk izabran za novog predsjednika najveće europske političke grupacije.
Završen je 26. kongres Europske pučke stranke. Drugog dana kongresa za glavnog tajnika opet je izabran Antonio Lopez-Isturiz te deset potpredsjednika stranke.

Novoizabrani predsjednik Europske pučke stranke Donald Tusk u ekskluzivnom intervjuu za HTV nakon završetka kongresa, komentirao je skup u Zagrebu i svoju novu političku poziciju.

- Ja sam 62-godišnjak iz Poljske, što znači da pamtim doba komunizma. To je zapravo bilo doba Europe dviju brzina. Kad živite s druge strane željezne zavjese, itekako znate što to znači. Danas, naravno, imamo države različitih veličina i to nije nevažno, ali EU je naš najbolji politički izum, posvećen tomu da politički iznivelira države članice. Francuska će uvijek biti veća od Malte, a Njemačka utjecajnija od Hrvatske, Slovenije pa čak i Poljske.

S obzirom da rastu nacionalizmi je li problem postići europsko jedinstvo?

- Danas je najvažnije, ne samo za Europu, ne brkati domoljublje i nacionalizam. U mojoj domovini u Poljskoj, ali i u Hrvatskoj pa čak i šire, u bivšoj Jugoslaviji. Mislim da ne moram objašnjavati razliku između odgovornog domoljublja i nacionalizma.

Što očekujete od Andreja Plenkovića i hrvatskog predsjedanja EU?

- Andrej Plenković, ne samo zato što mi je prijatelj...To nije samo moje mišljenje. To nije isprazan kompliment. On je jedan od najiskusnijih premijera, jedan od najiskusnijih lidera u Europi. Znamo da se Hrvatska priprema za prvo predsjedanje EU-om, a to je izazov, ja sam čvrsto uvjeren da će u njegovim rukama sve biti sigurno i da ostavljam Europu u jako dobrim rukama.

Jesu li prioriteti premijera Plenkovića realistični?

- Andreja Plenkovića svi znamo kao vrlo pragmatičnog, realističnog i ambicioznog političara. On je kao Hrvatska. Zna što je uistinu moguće i onda pokušava učiniti bar malo više od toga. To znači da je on najbolja moguća kombinacija između realizma, optimizma i idealizma. Meni se njegov pristup veoma sviđa.

Sve je više labavih koalicija i nacionalizma u Europi. Očekujete li probleme u Europskom parlamentu?

- Trenutačno je Europski parlament politički malo kompleksniji nego prethodni. No, moramo biti svjesni da je u tom možda ljepota demokracije. U toj kompleksnosti, činjenici da možemo birati što želimo. Moj najveći problem nije izazov, nije činjenica da je naš Europski parlament podijeljen. Problem je što danas imamo toliko političara koji žele umanjiti demokraciju kao takvu. Koji su protiv tzv. liberalne demokracije. Protiv vladavine prava, protiv ljudskih prava. Mi bismo s našim iskustvom u Hrvatskoj, Poljskoj u našem dijelu Europe, trebali učiniti sve da spasimo, zaštitimo tu tradicionalnu verziju demokracije. Tako ćemo preživjeti s tim političkim mozaikom u Europskom parlamentu.

Završen 26. kongres Europske pučke stranke

Završno se svima obratio predsjednik HDZ-a i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković te zahvalio na sudjelovanju.

Od 548 zastupnika koliko ih je glasovalo za izbor glavnog tajnika EPP-a, potporu Lopez-Isturizu dalo ih je 413, protiv ih je bilo 130, a nevažećih listića pet. Lopez-Isturiz zahvalio je svima na potpori i povjerenju.

- Ponosan sam jer naša stranka brani demokraciju. Mi je doista i provodimo, za razliku od socijalista, kazao je. Pokušao se među ostalim opisati te je kazao kako mu neki govore da je strog, a drugi da je odan. Naglasio je i da je oduvijek želio služiti EPP-u.

Pogledajte rezultate izbora za deset potpredsjednika Europske pučke stranke.

Prije glavnog tajnika EPP-a Andrej Plenković je kazao kako je siguran da će pod vodstvom Donalda Tuska EPP dobiti novu živost i entuzijazam.

- Vidimo da Europa 30 godina nakon pada Berlinskog zida prolazi kroz transformaciju bez presedana - političku, gospodarsku i društvenu. EU se proširio na 28 država članica. Njegova arhitektura se i dalje mijenja. Nadamo se da će ona biti još snažnija. No trebamo biti svjesni da se mijenja naša globalna važnost i položaj. U gospodarskom pogledu udio SAD-a se smanjio, a Kine se povećao za četiri puta, rekao je među ostalim Andrej Plenković.

- Mi u EPP-u znamo da je odgovor na nove izazove u još većem jedinstvu i suradnji na europskoj razini. U tom kontekstu Europa se hitno treba prilagoditi  kako bi održala svoj utjecaj na globalnoj razini te kako bi osigurala društveni i gospodarski prosperitet.

- Za sljedeće europske izbore moramo imati pravila koje će unaprijed prihvatiti sve političke skupine. Jer nakon izbora u svibnju možemo se zapitati: zašto bi itko dobrovoljno htio biti ponovno 'spitzenkandidat', dodao je u govoru kojim je završen dvodnevni kongres EPP-a u Zagrebu.

U okviru stranačke platforme prihvaćene na kongresu rečeno je da EPP odbacuje klimatski skepticizam, ali i zeleni socijalizam te utopijske klimatske politike radikalne ljevice.

Rješenje za smanjenje emisija stakleničkih plinova vidi u klimatskim inovacijama. EU je odgovoran za manje od 10% svjetske emisije CO2 i predsjednica nove Europske komisije postavila je ambiciozan cilj smanjenja emisija za najmanje 50% do 2030. godine.

Ursula von der Leyen članica je konzervativnog bloka europskih stranaka koji je na kongresu iznio svoju viziju za održivi planet, top temu u Europi nakon uspjeha Zelenih na europskim izborima i globalnih prosvjeda mladih za spas Zemlje. Pučani smatraju da je emisije moguće smanjiti uz istodobno otvaranje novih radnih mjesta. Potrebna su ulaganja u istraživanje i razvoj svih dostupnih tehnologija s niskim udjelom ugljika ili bez njega radi smanjenja stakleničkih plinova kako bi se postigla nulta emisija, piše u dokumentu.

Krovna europska stranka desnog centra zauzima se za ukidanje subvencija za fosilna goriva i preusmjeravanje potpora tehnologijama za prikupljanje, skladištenje i ponovno korištenje CO2. Put kojim treba ići je, prema njima, preobrazba obrazaca potrošnje u kružno gospodarstvo u kojoj se otpad smatra resursom.

Brojni bilateralni susreti Andreja Plenkovića
Donald Tusk novi predsjednik EPP-a
Susret Plenkovića i kancelarke Merkel
Janša na kongresu EPP-a podupro ulazak Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u Schengen 

Jandroković: Kongres EPP-a potvrda snage i ugleda HDZ-a

Drugi dan Kongresa otvorio je glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održavši govor. U uvodnom dijelu je naglasio da je održavanje kongresa u Zagrebu potvrda snage i ugleda, te privrženosti HDZ-a europskim vrijednostima. Također je čestitao Donaldu Tusku na izboru za novog predsjednika Europske pučke stranke.

- Dragi stranački prijatelji, kada sam maloprije rekao da je europska pučka stranka najsnažnija europska stranka, nisam pod time mislio samo na brojnost naših članova, mislio sam na njezinu povijesnu ulogu koju je imala u izgradnji Europe, na njezinu viziju, misiju i rezultate koje postiže. Ali, prije svega, na vrijednosti i načela na kojima se temelji naše djelovanje, a koje su nam ostavili u trajno naslijeđe naši osnivači. Na tim vrijednostima moramo stalno raditi, podsjećati i čuvati ih, rekao je Jandroković.

Nakon Jandrokovića nazočnima su se obratili Janez Janša, bivši slovenski premijer i čelnik opozicijske Slovenske demokratske stranke (SDS), a nakon njega i bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!