08:12 / 10.01.2020.

Autor: T.V./Hina

Donji dom britanskog parlamenta odobrio zakon o brexitu

Foto: Rabe/Pixabay

Foto: Rabe/Pixabay

Foto: - / -

Prijedlog zakona sinoć je prihvaćen nakon trodnevne rasprave. Podržalo ga je 330 zastupnika, a protiv je bilo 231.
Britanski su zastupnici konačno odobrili prijedlog zakona o brexitu premijera Borisa Johnsona, čime je uklonjena još jedna prepreka za izlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. ovog mjeseca.

Prijedlog zakona sinoć je prihvaćen nakon trodnevne rasprave. Podržalo ga je 330 zastupnika, a protiv je bilo 231. 

Zakon sada treba prihvatiti gornji dom britanskog parlamenta, Dom lordova, koji ga može odgoditi, ali ne može poništiti prihvaćanje u Donjem domu. 

Britanski zastupnici dali su konačno odobrenje prijedlogu zakona o brexitu premijera Borisa Johnsona čime je uklonjena još jedna zapreka za izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. siječnja.

Velika Britanija je za izlazak iz EU-a glasala na referendumu 2016. godine. Međutim, zastupnici u parlamentu opetovano su osujetili pokušaje Borisa Johnsona i njegove prethodnice Therese May da izvedu državu iz Unije. May je zbog toga u srpnju podnijela ostavku.

Zadnjeg dana siječnja počet će tek prva faza izlaska, takozvano "prijelazno razdoblje", predviđeno kako bi se izbjegao nagli prekid veza. Tijekom tog razdoblja Velika Britanija i EU trebaju dogovoriti budući odnos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!