Donji dom poljskog parlamenta odobrio reformu pravosuđa

13.01.2023.

13:56

Autor: T.V./HRT/Hina

Varšava

Varšava

Foto: - / Shutterstock

Poljski zastupnici odobrili su u petak reformu pravosuđa koja bi mogla deblokirati milijarde eura sredstava Europske unije uskraćenih u sklopu sporu između Varšave i Bruxellesa oko vladavine prava u Poljskoj.

Podjele u vladajućem taboru i predsjednikove nedoumice mogle bi, međutim, omesti napredak reforme.

Prijedlog zakona usvojen je u donjem domu parlamenta Sejmu zahvaljujući glasovima većine zastupnika iz vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), dok je većina oporbe bila suzdržana.

Manji član vladajuće koalicije Ujedinjena Poljska glasala je protiv zakona jer smatra da se njime potkopava poljski suverenitet.

Prema zakonu Vrhovni upravni sud bavit će se disciplinskim predmetima umjesto spornog vijeća Vrhovnog suda.

Također, neće postojati disciplinski postupci za suce zbog dovođenja u pitanje neovisnosti kolega koje su imenovala tijela koja kritičari smatraju politiziranima.

Zakon još treba odobriti Senat u kojemu oporba ima tanku većinu. Oporba poručuje da će Senat usvojiti amandmane koje je već odbacio Sejm.

Kako bi zakon stupio na snagu mora ga potpisati i predsjednik Andrzej Duda koji je rekao da neće prihvatiti nikakvu odredbu koja bi dovela u pitanje legitimitet sudaca.

Predsjednik može potpisati zakon, staviti veto ili ga uputiti Ustavnom sudu na reviziju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!