07:17 / 07.04.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Draghi: Italija će pratiti odluke EU-a

Ruski plin - ilustracija

Ruski plin - ilustracija

Foto: Dado Ruvic/File Photo / REUTERS

 Italija će "pratiti odluke Europske unije" o novim sankcijama Rusiji, napose o eventualnom embargu na plin koji "još nije na stolu", rekao je u srijedu premijer Mario Draghi.

- O toj mogućnosti trenutačno se ne razgovara, ali situacija se neprestano mijenja, rekao je novinarima nakon sastanka vlade.

Italija ovisi o ruskom plinu i uvozi 95 posto plina, od čega 40 posto dolazi iz Rusije.

- Embargo na plin još (...) nije na stolu, istaknuo je Draghi.

"Pokolji" u Ukrajini "traže da se donesu još strože sankcije", ocijenio je.

- Sve savezničke zemlje se pitaju što mogu učiniti kako bi zaustavile Rusiju (...). Pratit ćemo odluke Europske unije, rekao je.

- Ako nam predlože embargo na plin, poduprijet ćemo EU na tom putu, želimo djelotvorniji mehanizam za uspostavu mira, rekao je.

Želeći umiriti javnost dodao je: "Da se danas prekine doprema (ruskog) plina, naše zalihe bile bi dostatne do kraja listopada i ne bi bilo posljedica".

Bivši predsjednik Europske središnje banke pozvao je ujedno na ograničenje cijene plina.

- Već neko vrijeme tražim uvođenje ograničenja cijene plina, što bi bilo najrazumnije na zajedničkoj, europskoj razini, ocijenio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!