17:22 / 25.01.2018.

Autor: HRT

Draghi: Jačanje eura izvor neizvjesnosti za izglede inflacije u eurozoni

-

-

Foto: - / -

Zajednička europska valuta ojačala je proteklih tjedana oko 5% prema dolaru, otežavajući ECB-u postupno privođenje kraju izdašnog programa monetarnih poticaja.
Uspon eura u posljednje vrijeme na valutnim tržištima izvor je neizvjesnosti za izglede inflacije u eurozoni, izjavio je predsjednik ECB-a Mario Draghi, dodajući i da će ECB možda biti prisiljen preispitati strategiju ako američke izjave o slabom dolaru potaknu promjene u monetarnom okruženju.

Oscilacije valutnog tečaja u posljednje vrijeme predstavljaju izvor neizvjesnosti koji zahtijeva pozorno praćenje s obzirom na moguće posljedice po srednjoročne izglede za stabilnost cijena, poručio je Draghi s tiskovne konferencije održane nakon sjednice bankčinog upravnog odbora.

Zajednička europska valuta ojačala je proteklih tjedana oko 5% prema dolaru, otežavajući ECB-u postupno privođenje kraju izdašnog programa monetarnih poticaja budući da prijeti zauzdavanjem ionako slabašne inflacije u eurozoni.

Draghi je s tiskovne konferencije uputio kritike Washingtonu, ustvrdivši da je aktualni uspon eura dijelom posljedica izjava koje su u suprotnosti sa sporazumom da se valute ne pokušavaju ni jačati ni slabiti. Time je aludirao na dogovor na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u listopadu prošle godine da će se zemlje 'suzdržati od natjecanja u devalvaciji valuta i... da neće ciljati određeni valutni tečaj radi jačanja konkurentnosti'.

Nekoliko dužnosnika ECB-a, kako je dodao, na današnjoj je redovnoj sjednici propitivalo promjene u politici SAD-a. Uzletu eura prema dolaru dodatni su zamah u ovome tjednu dale najnovije izjave američkog ministra financija Stevena Mnuchina da je slabiji dolar dobar za američku trgovinu. Upitan da komentira mogućnost globalnog valutnog rata, Draghi je ponovio da bančina politika nije ciljanje određenog valutnog tečaja. Mi ne ciljamo određene valutne tečajeve. Oni su važni za rast i stabilnost... jačaju kako gospodarstvo raste - tako jednostavno stvari stoje. Pratimo inflaciju, to je naša glavna briga, kazao je.

Neodređeno je ipak pripomenuo da je euro dijelom ojačao i zbog 'upotrebe jezika u raspravama o kretanju valutnih tečajkeva koja ne odražava dogovorene referentne uvjete'. Bude li to sve rezultiralo neželjenim zaoštravanjem naše monetarne politike... morat ćemo jednostavno preispitati strategiju naše monetarne politike, kazao je Draghi.

Na današnjoj je sjednici Upravno vijeće ECB-a potvrdilo tri ključne kamatne stope na postojećim razinama, priopćeno je nakon sjednice, s koje su odaslane uobičajene poruke u pogledu kretanja kamatnih stopa i provedbe programa kupnji obveznica.

Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim razinama tijekom duljeg razdoblja a zasigurno dulje od razdoblja neto kupnji vrijednosnih papira, ponovili su u priopćenju. U vezi s nestandardnim mjerama monetarne politike, Upravno vijeće potvrđuje da će se neto kupnje vrijednosnih papira u novom mjesečnom iznosu od 30 mlrd. eura provoditi do kraja rujna 2018., ali i duže ako to bude potrebno, u svakom slučaju sve dok Upravno vijeće ne zaključi da je došlo do postojane prilagodbe inflacijskih kretanja u skladu s ciljanom razinom stope inflacije, dodaje se u priopćenju.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!