08:59 / 18.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Draghi potvrđen u talijanskom Senatu

Premijer Mario Draghi na raspravi u Senatu

Premijer Mario Draghi na raspravi u Senatu

Foto: Yara Nardi / REUTERS

Talijanski premijer Mario Draghi u četvrtak se suočava s izglasavanjem povjerenja u donjem domu parlamenta, nakon što je u srijedu navečer Senat potvrdio njegovu novu vladu.

Draghi je osvojio većinu u Senatu kasno u srijedu navečer. U korist vlade glasala su 262 od 304 člana, a 40 je glasalo protiv. 


Izglasavanje povjerenja Draghiju i njegovoj vladi trebalo bi se dogoditi navečer, nekoliko sati nakon rasprave u parlamentu. Promatrači očekuju da će bivši šef Europske središnje banke dobiti većinu.


Draghi je u srijedu održao dugo očekivani veliki politički govor u Senatu prije glasanja o povjerenju. 


Među ciljevima koje je naveo u svome 50-minutnome govoru bili su brža kampanja cijepljenja te ekonomske i administrativne reforme. Građani su tijekom pandemije dosta propatili, rekao je, te bi se trebali moći osloniti na institucije. 


Plan da se podijeli oko 210 milijardi eura europske pomoći za koronavirus bit će iskorišteno u skladu sa zahtjevima Europske unije te s naglaskom na mlade i društvenu jednakost. 


Draghijeva vlada prisegnula je talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli u subotu, nakon što se prethodna vlada Giuseppea Contea srušila zbog nesuglasica s koalicijskim partnerom zbog korištenja fondova iz Europske unije zbog oporavka od koronakrize.


Draghi je izabrao 23 ministra s raznih strana političkog spektra, kao i veliki broj ključnih tehnokrata, s ciljem ujedinjenja Italije usred zdravstvene i ekonomske krize. 


Prema ustavu, nova vlada mora se suočiti s izglasavanjem povjerenja u parlamentu unutar deset dana od preuzimanja ureda. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!