12:51 / 29.01.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Draghi i talijanske stranke traže od Mattarelle da ostane predsjednik

Sergio Mattarella i Mario Draghi

Sergio Mattarella i Mario Draghi

Foto: Press Office / Reuters

Premijer Mario Draghi zatražio je od sadašnjeg predsjednika Sergia Mattarelle da "za dobro i stabilnost zemlje" ostane na toj dužnosti, nakon što politički čelnici nisu uspjeli postići dogovor o kompromisnom kandidatu. Isto su od Mattarelle zatražile i političke stranke, prenijela je u subotu britanska agencija Reuters pozivajući se na neimenovane političke izvore.


Nakon više ponovljenih glasanja u parlamentu koja traju od ponedjeljka Italija u subotu nije bila bliže izboru novog predsjednika. Zastupnici su u sve većem broju na glasačke listiće ispisivali ime sadašnjeg predsjednika. Premijer Mario Draghi bio je favorit, no stranke su zabrinute da bi njegovo preuzimanje predsjedničke dužnosti moglo dovesti do pada vlade i raspisivanja prijevremenih izbora.

I Draghi je u subotu nazvao Mattarellu te ga je pozvao da ostane na dosadašnjoj dužnosti, rekao je politički izvor. Mattarella (80) je i ranije odbacivao mogućnost ostanka na toj dužnosti, a molbu još nije komentirao, no s obzirom na ugroženu političku stabilnost zemlje, čini se malo vjerojatnim da će se uspjeti oduprijeti pritisku.

- Talijani ne zaslužuju dodatnu pomutnju u državi, rekao je Matteo Salvini, čelnik desno orijentirane stranke Lige, od Mattarelle zatraživši "da se žrtvuje" za dobrobit zemlje.

I dok Salvinijeva Liga i Forza Italia prihvaćaju mogućnost statusa quo, njihovi saveznici iz nacionalno-konzervativne političke stranke Fratelli d'Italia, koji se nisu pridružili vladajućoj koaliciji, osudili su bilo kakvo manevriranje iza kulisa. Čelnica te stranke, Giorgia Meloni optužila je svoje saveznike da "ustupaju" predsjedničko mjesto kako bi osigurali da vlada ostane na vlasti do kraja mandata 2023. 

Predsjednik u Italiji ima znatne ovlasti u doba političkih kriza, koje su česte u trećem najjačem gospodarstvu eurozone, u kojemu vlade teško da prežive duže razdoblje. Drugi se put uzastopno od predsjednika Italije traži da obnovi svoj sedmogodišnji mandat.

Godine 2013., kada je na čelu države bio Giorgio Napolitano, politički čelnici nisu uspjeli pronaći kandidata za konsenzusno rješenje. Napolitano je nevoljko pristao, no nakon dvije godine, čim je formirana nova vlada, odstupio je s dužnosti, otvarajući put za mjesto predsjednika države Mattarelli. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!