12:46 / 09.04.2022.

Autor: HRT

Grlić Radman u Krakovu: Grad vrlo dobro organizirao prihvat ukrajinskih izbjeglica

Drugi je dan radnog posjeta ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Poljskoj

Drugi je dan radnog posjeta ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana Poljskoj

Foto: HTV / IMS

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman drugi je dan u radnom posjetu Poljskoj, danas je boravio u Krakovu.

Drugi najveći poljski grad, podnosi veliki teret izbjegličke krize. U Krakovu je utočište pronašlo čak 150.000 Ukajinaca.

Poljska je prošloga mjeseca donijela zakon koji Ukrajincima dopušta da se u toj zemlji zaposle i žive barem 18 mjeseci, s mogućnošću produžavanja.

- Njih 30 tisuća već je pronašlo posao. Država pomaže lokalnim vlastima koje Ukrajincima pronalaze trajni smještaj, posao, mjesto u školi za djecu, izvijestio je Marin Ćurić iz Krakova.

- Grlić Radman je obišao je i groblje hrvatskih vojnika, svetišta te park Mala Hrvatska, a u tijeku je koncert posvećen 30. obljetnici uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Poljske, dodao je Ćurić.

Grlić Radman u Poljskoj

Hrvatski ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman rekao je u subotu u Krakovu da je taj grad dobro i organizirano reagirao na priljev izbjeglica iz Ukrajine, izbjeglih nakon ruske invazije, koji su podigli broj stanovnika tog grada za oko 20 posto.

- Krakov se suočava s izbjeglicama ne od jučer, ne od prekjučer, nego još od 2015. Tada je Europa primila oko 1 milijun migranata pa i ilegalnih migranata, a danas samo u Poljskoj govorimo o broju od 2,5 milijuna izbjeglica, koji su odmah integrirani, rekao je novinarima u Krakovu Grlić Radman nakon susreta s gradonačelnikom toga grada koji se, kako je rekao, "interesirao i za naša iskustva s izbjeglicama iz Domovinskog rata". 

Grlić Radman je podsjetio i na situaciju od prije sedam godina i veliku izbjegličku krizu kada se Poljska također suočila s priljevom migranata, od kojih su "neki bili ilegalni", ali s punom manjim brojem nego danas.

Danas ovdje govorimo "isključivo o izbjeglicama koji su prisiljeni napustiti Ukrajinu, svoju zemlju, zbog ruske agresije. Oni su dočekani prijateljski", kazao je Grlić Radman.

Dodao je da je ukrajinskim izbjeglicama omogućeno nastaviti školovanje, a osiguran im je i odgovarajući smještaj.

Gradonačelnik Jacek Majchrowski je rekao da izbjeglička kriza stvara veliki pritisak na gradsku upravu jer izbjeglice sada čine gotovo četvrtinu stanovnika Krakova.

Pojasnio je na koji način je organiziran njihov prihvat i integracija, ali i naglasio da je problem "što su žene, djeca i stariji ljudi došli ovamo, a u Ukrajinu su se vratili muškarci" koji bi u Poljskoj mogli raditi.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače iz zemlje je izbjeglo četiri milijuna ljudi, dok je ukupan broj raseljenih veći od deset milijuna, prema podacima agencije UN-ovog povjereništva za izbjeglice.

U Poljsku je pristiglo više od 2,52 milijuna izbjeglica, prema podacima poljske granične straže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!