Drugi smrtni slučaj u Španjolskoj od majmunskih boginja

30.07.2022.

14:46

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Majmunske boginje

Majmunske boginje

Foto: BLACKDAY/Ilustracija / Shutterstock

Druga osoba zaražena majmunskim boginjama umrla je u Španjolskoj, objavilo je ministarstvo zdravstva te zemlje, dan nakon objave prvog smrtnog slučaja.

- Među 3750 pacijenata, 120 je hospitalizirano, a dvoje je umrlih, objavio je Centar za hitna zdravstvena stanja pri ministarstvu zdravstva u svom najnovijem izvješću, ne precizirajući kada je drugi pacijent umro.

To su prve dvije osoba u Europi koje su umrle od majmunskih boginja.

U petak su Brazil i Španjolska objavile prve slučajeve smrti od majmunskih boginja izvan Afrike.

Računajući i dva smrtna slučaja u Španjolskoj, dosad je od svibnja u svijetu zabilježeno osam smrtnih slučajeva, od kojih prvih pet u Africi gdje je bolest endemska i prvi puta je otkrivena kod jednog muškarca 1970. Španjolska je jedna od zemalja s najviše slučajeva u svijetu.

- Većina zaraženih je u Europi gdje je 70 posto od 18.000 slučajeva detektiranih od početka svibnja, a 25 posto je u dvije Amerike, objavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U većini slučajeva, bolesnici su muškarci koji su imali spolne odnose s drugim muškarcima, relativno mladi i koji žive u gradovima. Regionalni ured WHO-a za Europu objavio je da se može predvidjeti da će doći do povećanja broja smrti od majmunskih boginja. Ipak, organizacija naglašava da su teške komplikacije vrlo rijetke.

- S obzirom na nastavak širenja majmunskih boginja u Europi, očekujemo još smrtnih slučajeva, rekla je Catherine Smallwood, dužnosnica za hitne situacije WHO-a za Europu.

Svjetska zdravstvena organizacija prošli tjedan objavila je da je epidemija majmunskih boginja globalna zdravstvena opasnost.

U SAD-u, guvernerka države New York u kojoj se bilježi četvrtina od ukupno oboljelih u SAD-u od majmunskih boginja, objavila je izvanredno stanje u toj saveznoj državi zbog širenja epidemije.

- Proglašavam izvanredno stanje kako bi se ojačali naši neprestani napori u suočavanju s izbijanjem epidemije majmunskih boginja, tvitala je Kathy Hochul kasno u petak.

Na dan 29. srpnja, država New York imala je 1383 potvrđena slučaja majmunskih boginja, stoji na internetskoj stranici ministarstva zdravstva te savezne države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!