13:30 / 22.07.2020.

Autor: Hina

Dublin otvara granice za neke zemlje EU-a

Foto: REUTERS/Jason Cairnduff

Foto: REUTERS/Jason Cairnduff

Foto: - / REUTERS

Irska bi mogla uvesti dodatna putna ograničenja za zemlje s visokom stopom Covida-19.
Irska bi mogla uvesti dodatna putna ograničenja za zemlje s visokom stopom Covida-19, izjavio je ministar vanjskih poslova Simon Coveney nakon što je vlada ukinula dvotjednu karantenu za 15 europskih zemalja.

Irska, koja ima jednu od najnižih stopa zaraze u EU s oko pet slučaja na 100.000 ljudi u posljednjih 14 dana, odlučila je ukinuti ograničenja za ljude koje dolaze iz zemalja sa sličnom ili nižom brojkom.

Tako će u Irsku nesmetano moći ući putnici iz Malte, Finske, Norveške, Mađarske, Italije, Estonije, Litve, Latvije, Cipra, Slovačke, Grenlanda, Grčke, Gibraltara, Monaka i San Marina.

Coveney je kazao da je vlada sada razmatra uvođenje dodatnih restrikcija, osim obavezne 14-dnevne karantene, na dolaske iz najpogođenijih područja, uključujući i obavezno testiranje na koronavirus prije polaska.

- Govorimo o zemljama, ili određenim područjima unutar nekih zemalja, koje bi u nadolazećim mjesecima mogle postati žarišta covida-19, te nastojimo utvrditi način kako se nositi s tim rizikom, kazao je Coveney.

Irci koji se vraćaju iz spomenutih 15 zemalja također neće morati u karantenu, no vlada savjetuje Ircima da ne putuju jer je najsigurnije ostati u vlastitoj zemlji.

- Poruka je vrlo jasna, najsigurnije je da ne ljetujete u inozemstvu, pazite na svoju obitelj, trošite novac kod kuće i ljetujte kod kuće, poručio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!