22:10 / 02.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Dubravki Šuici potvrda na Odboru za ustavna pitanja EP-a!

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: REUTERS/Yves Herman

Foto: - / REUTERS

Saslušanje je važan dio postupka imenovanja članova Europske komisije.
Dubravka Šuica dobila je zeleno svjetlo na odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Hrvatsku kandidatkinju saslušao je taj Odbor proširen članovima Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja te Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova.

- Dubravka Šuica objavila podatke o svojim financijama

-
Šuica u Bruxellesu ugostila Dubrovačke primorske svatove

Premijer Andrej Plenković na Twitteru je u četvrtak navečer potvrdio da je Dubravka Šuica dobila pozitivno mišljenje.

- Čestitam Dubravki Šuici na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!, napisao je.

Nakon saslušanja, u 22.30 u četvrtak, sastali su se koordinatori zastupničkih klubova koji su iza zatvorenih vrata glasovali o kandidatu. Za potvrdu je bila potrebna potpora dvotrećinske većine koordinatora, koju je Šuica i dobila.  

Hrvatska kandidatkinja pred Odborom

Na početku 15-minutnog izlaganja Dubravka Šuica je pred Odborom za ustavna pitanja Europskog parlamenta iznijela razloge zašto bi je trebali odabrati za potpredsjednicu Europske komisije.

- Za mene je Europski parlament kao dom. Prije 6 godina izabrana sam za zastupnicu Europskom parlamentu, te mi je bila čast biti izabrana 2014. i 2019. u najnovijem sazivu. Privilegija je biti ovdje danas i još je veća čast tražiti vaše povjerenje za mjesto koje se tiče toliko stvari koje smo spomenuli, rekla je na početku Dubravka Šuica

Dodaje i sljedeće.

- Prvo, moramo se obratiti svim Europljanima. Moramo čuti njihove brige i probleme. One povezane s klimom, ekonomijom, digitalnim promjenama, demografijom.

Nekoliko neugodnih pitanja

Tijekom ispitivanja, dobila je pitanje o porijeklu svoje imovine. Martin Sonneborn konstatirao je da je Dubravka Šuica prije 20 godina bila učiteljica u stanu od 60 kvadrata, a da joj sada ide jako dobro. Rekao je da sada ima automobile, rezidencije, dodavši hoće li tako pomoći i siromašnim građanima.

Iako je takva vrsta pitanja zabranjena jer se ne radi o temi, a što je konstatirao Tajani, Šuica je išla odgovoriti. Kaže da je Sonneborn čitao članke koji nisu istiniti.

- Kada govorite o meni otprije 20 godina, to nije istina. Neću u detalje, ali to nije unutar ovog doma, prije 20 godina sam živjela sa svojim suprugom u našem obiteljskom domu, koji je pomorski kapetan. Zarađivao je pristojnu plaću. Ako vas zanima, moja imovinska kartica je uvijek bila dostupna u svakoj instituciji u kojoj sam radila.

Ističe da je sve transparentno.

- Štogod ste htjeli bilo je jasno, dostupno i po pravilima i po žrtvi naše obitelji. Ne možete zamisliti kako je to biti pomorski kapetan. Sve je korektno i prema pravilima. Dat ću sve od sebe da pomognem siromašnima i onima kojima je to potrebno i mislim da će pet godina biti dovoljno za to, zaključuje.

Raphael Gluecksmann, koji pripada socijaldemokratima, pitao je Šuicu o njezinom stavu oko pobačaja.

- Nečija privatna uvjerenja nisu bitna za posao. Pobačaj je u nadležnosti svake pojedine države članice, nije u nadležnosti nas u EU. Inače, ja sam u svojoj zemlji bila jedna od glavnih zagovaratelja ratifikacije Istanbulske konvencije, zbog čega sam izgubila i dio konzervativnih birača. Nemate nikakvog razloga da sumnjate u moje buduće djelovanje, istaknula je hrvatska kandidatkinja.

Nakon izlaganja i završnih riječi, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i Dubravka Šuica obratili su se novinarima.

- Europska unija u osjetljivom je razdoblju u svojoj povijesti i samo efikasna i iskrena suradnja svih institucija može zaštititi interse njezinih građana. Od potpredsjednice Šuice očekujem ne samo napor da ojača europsku demokraciju, nego i da vrati povjerenje građana u projekt EU-a, rekao je Tajani.

- Ponovit ću još jednom što sam govorila ove večeri. Držat ću se sljedećih načela konsolidacije, surađivat ću sa svima. Bez europskog parlamenta nema demokracije. S njim ću uvijek komunicirati. To je jedino tijelo koje se bira na izravnim izborima. Komunicirat ću s ljudima, nevladinim organizacijama i svima zainteresiranima za ovaj europski projekt, ističe Šuica.

Reakcije na nastup Dubravke Šuice

Ocjenu nastupa Dubravke Šuice iznijela je zastupnica iz redova EPP-a u Europskom parlamentu, HDZ-ova Željana Zovko.

A eurozastupnik Tomislav Sokol komentirao je pitanje zastupnika Sonneborna oko imovine Dubravke Šuice.

- Moram reći za našu javnost da je kraj tog zastupnika sjedio Ivan Vilibor Sinčić te su dugo razgovarali prije tog pitanja. Mogu pretpostaviti da je i to stiglo iz Hrvatske, to neki pokušavaju iskoristiti da bi postigli političke poene za lokalnu upotrebu. Nažalost, nije to prvi put. Žao mi je da ne možemo misliti da postoji nacionalni interes.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!