Dva cjepiva prilagođena omikronu prvo primijeniti među visokorizičnima

06.09.2022.

16:41

Autor: P.F./Hina

Ilustracija - cjepivo

Ilustracija - cjepivo

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Dužnosnici EU-a preporučili su da se dva cjepiva prilagođena podvarijanti omikron, koja je nedavno odobrila Europska agencija za lijekove (EMA), primijene kod visokorizičnih osoba.

Cjepiva su razvile tvrtke Moderna i tim znanstvenika iz Pfizera i BioNTecha, a riječ je o takozvanom bivalentnom cjepivu protiv BA.1 varijante omikrona i protiv izvornog koronavirusa, prvi put otkrivenog u Kini.

EMA-inim odobrenjem dopušta se upotreba ovih prilagođenih cjepiva za osobe u dobi od 12 i više godina, a u sklopu cijepljenja tijekom jeseni i zime prioritet bi trebale imati osobe s najvećim rizikom od razvoja teških oblika bolesti.

U te skupine spadaju stariji od 60 godina, osobe oslabljenog imuniteta, one s već postojećim zdravstvenim problemima, štićenici i osoblje ustanova za dugotrajnu njegu, kao i trudnice, izvijestili su EMA i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u zajedničkom priopćenju.

Kandidati za docjepljivanje novim prilagođenim cjepivom su i zdravstveni radnici s obzirom na to da je kod većine prošlo prilično vremena otkad su primili zadnju dozu.

Premda izvorna cjepiva protiv koronavirusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrtnog ishoda, njihova je učinkovitost postupno opadala s razvojem virusa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!