07:44 / 14.11.2019.

Autor: HRT

Dvoje kandidata za EK prošlo na saslušanju, Mađar ide na popravni

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Mjerodavni odbori Europskog parlamenta počeli su ispitivati kandidate za povjerenike u Europskoj komisiji iz Francuske, Rumunjske i Mađarske - zemalja čiji su prvi prijedlozi odbijeni.
Dvoje od troje kandidata za povjerenike Europske komisije uspjeli su u četvrtak dobiti pozitivne ocjene nakon saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, dok mađarski kandidat mora ići na popravni, odnosno odgovoriti na dodatna pitanja u pisanom obliku.

Francuski kandidat  za povjerenika za unutarnje tržište i industrijsku politiku Thierry Breton i Rumunjka Adina Valean, predložena za povjerenicu za promet, dobili su zeleno svjetlo nakon saslušanja pred nadležnim parlamentarnim odborima.

Mađar Oliver Varhelyi, predložen za povjerenika za proširenje, morat će do ponedjeljka u podne odgovoriti u pisanom obliku na dodatna pitanja.
Nakon toga, vodstvo Europskog parlamenta će 21. studenoga odlučiti je li Varhelyi pružio zadovoljavajuće odgovore.

Brojni zastupnici postavljali su Varhelyiju pitanje može li jamčiti da će biti neovisan od mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Kao povjerenik, od dana imenovanja radit ću potpuno neovisno. Neću prihvaćati nikakve instrukcije ni od jedne vlade ili institucije, neću dopusti nikakvo upletanje, rekao je Varhelyi.

Nakon saslušanja pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta na inicijativu socijaldemokrata i liberala odlučeno je da će Varhelyi morati odgovoriti na dodatna pisana pitanja prije nego što dobije zeleno svjetlo. S druge strane, Europska pučka stranka je ocijenila da je Varhelyi primjeren kandidat za resor za koji je predložen.

Bretonovo saslašanje je prošlo puno lakše nego što je to bio slučaj s prethodnom francuskom kandidatkinjom Sylvie Goulard.

Nakon što je jedva prošao s tijesnom većinom, 12 za i 11 protiv, na Odboru za pravna pitanja, koji propituje izjave o financijskim interesima kandidata za povjerenike, na samom saslušanju je bilo jasno da mu dvije najveće političke skupine socijalisti i pučani neće praviti probleme. Članovi iz te dvije skupine nisu postavili nijedno kritičko pitanje, dok je Goulard bila izložena napadima sa svih strana.

Breton je bio francuski ministar financija, a na mjesto povjerenika u Komisiji dolazi s položaja izvršnog direktora velike francuske tehnološke tvrtke Atos, u kojem je imao dio dionica vrlo velike vrijednosti. Breton je objavio da je prodao sve svoje dionice i obvezao se da će se isključiti iz bilo kakvih veza koje bi kao povjerenik mogao imati s Atosom.

Rumunjska kandidatkinja za povjerenicu za promet Adina Ioana Valean prošla je saslušanje bez ikakvih poteškoća.

Ako mađarski kandidat Varhelyi na kraju, kako se očekuje, dobije zeleno svjetlo, ostaje problem Velike Britanije, koja nije poslala svoj prijedlog za kandidata za povjerenika. Komisija je stoga protiv Londona pokrenula postupak zbog povrede prava EU-a.

Novoizabrana predsjednica Europske komisije danas je preko svoje glasnogovornice poručila da joj ostaje cilj da 1. prosinca preuzme dužnost.

Odluku o pokretanju postupka protiv Velike Britanije moguće je protumačiti tako da se Komisija time želi ograditi od moguće tužbe pred Sudom EU-a, ako bi mandat započela bez povjerenika iz svih zemalja članica. Ovako će na eventualni prigovor moći odgovoriti da je pokrenula postupak protiv Velike Britanije.

Nije izgledno da će London pozitivno odgovoriti jer je očito da premijer Boris Johnson ne želi da mu se u predizbornoj kampanji predbacuje da imenuje kandidata za povjerenika dok istodobno čvrsto inzistira na izlasku iz EU-a. 
Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Foto: REUTERS/Annegret Hilse

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!