12:29 / 24.11.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

ECDC: Booster doze trebalo bi razmotriti za sve odrasle osobe

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Direktorica europske agencije za javno zdravlje Andrea Ammon kazala je da bi trebalo razmotriti davanje booster doza cjepiva protiv covida-19 svim odraslima, a prioritet bi trebali biti stariji od 40, što je velik zaokret u smjernicama te agencije.

Preporuke Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nisu obvezujuće za države članice EU-a, ali ih se koristi u donošenju odluka.

- Booster doze trebalo bi razmotriti za sve odrasle dajući prioritet starijima od 40 godina, kazala je Ammon, napominjući da bi ih trebalo davati najmanje šest mjeseci nakon cijepljenja drugom dozom.

U ranijoj preporuci u rujnu s Europskom agencijom za lijekove (EMA), ECDC je kazao da ne postoji hitna potreba za davanjem booster doza u cijelosti cijepljenima u općoj populaciji, ali je sugerirao da bi dodatne doze trebalo razmotriti za ljude s oslabljenim imunosnim sustavima te kao mjeru opreza za slabije starije osobe.

- Dostupni dokazi koji dolaze iz Izraela i Ujedinjenog Kraljevstva pokazuju značajno kratkoročno povećanje zaštitite od zaraze i teške bolesti nakon booster doze u svim dobnim skupinama, navodi ECDC. 

U priopćenju ECDC savjetuje da se booster doze daju svim odraslima, a prioritetno "onima u dobi od 40 godina i starijima". Europska komisija uzet će ovaj savjet u obzir prilikom izdavanja preporuke za promjenu korištenja COVID  potvrda ovaj tjedan, kazali su dužnosnici. 

Mnoge članice EU-a već su počele davati booster doze cjepiva, ali koriste različite kriterije za odabir skupina koje imaju prioritet te različite vremenske razmake između druge doze i booster doze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!