EIB potpisao ugovore s Valamarom, HBOR-om i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU

06.03.2018.

11:57

Autor: D.P./Hina

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europska investicijska banka potpisala je ugovor o kreditu u iznosu od 16 milijuna eura s najvećom turističkom kompanijom u Hrvatskoj, Valamar Rivierom.
Europska investicijska banka (EIB) potpisala je ugovore o kreditiranju s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) i turističkom kompanijom Valamar Rivierom te sporazum o savjetovanju s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU s ciljem podrške investicijskim projektima.

Ugovore su potpisali potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, u ime Valamara Nataša Bereš, a ispred HBOR-a predsjednica uprave Tamara Perko i član uprave Hrvoje Čuvalo.

Ugovor o kreditu između HBOR-a i Valamara vrijedan je 16 milijuna eura, a odnosi se na sufinanciranje dovršetka Valamar Girandella Resorta u Rabcu, odnosno izgradnju prvog dječjeg hotela s pet zvijezdica u portfelju Valamar Riviere. Kredit predstavlja dopunu posrednom zajmu od 44 milijuna eura, koji je Valamaru prošle godine dodijelio HBOR. Ugovor o kreditu s HBOR-om, jubilarni dvadeseti, naziva Natural Capital Financing Facility, vrijedan je 15 milijuna eura, a svrha mu je poticanje zelenih projekata koji se vežu uz bioraznolikost i prilagođavanje klimatskim promjenama.

Ugovor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU odnosi se na pružanje savjetodavnih usluga hrvatskim javnim i privatnim poduzećima u svrhu identificiranja, pripreme i razvijanja investicijskih projekata. Ministrica Žalac kazala je da su s obzirom na sljedeću financijsku perspektivu smatrali važnim potpisati takav sporazum, kako bi na vrijeme pripremili projekte te kako bi u suradnji s najboljim stručnjacima radili na stvaranju zalihe projekata.


Premijer Plenković s potpredsjednikom EIB-a Scannapiecom o nastavku suradnje na razvojnim projektima

Premijer Andrej Plenković je na sastanku s potpredsjednikom Europske investicijske banke (EIB) Darijom Scannapiecom izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Hrvatske i EIB-a, a dogovoren je i nastavak suradnje u području prometa, turizma, energetike, zdravstva i poljoprivrede, priopćeno je iz Vlade.

Plenković je izrazio zadovoljstvo suradnjom Hrvatske i EIB-a, koja se najbolje očituje kroz 6,1 milijardu eura odobrenih projekata, navodi se u priopćenju. Prema pokazateljima iz EIB-a, ukupna podrška predstavlja 1,2 posto BDP-a, što Hrvatsku stavlja na treću poziciju među zemljama članicama Europske unije, kazao je potpredsjednik EIB-a Scannapieco.

Dodao je da je EIB prošle godine u Hrvatskoj odobrio projekte u ukupnoj vrijednosti 590 milijuna eura. Pohvalio je kvalitetno pripremljene projekte za sufinanciranje putem EIB-a, kaže se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!