EK: 54 milijuna eura za logističko-distributivne centre za voće i povrće u RH

21.04.2022.

16:15

Autor: T.V./HRT/Hina

Europska komisija

Europska komisija

Foto: Quinta / Shutterstock

Europska komisija u četvrtak je odobrila hrvatski projekt izgradnje i opremanja logističko-distributivnih centara za voće i povrće u vrijednosti 54 milijuna eura u okviru Mehanizma za oporavak i otpornost. Odobrila je i investiciju vrijednu više od 60 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za zaštitu od poplava u području Siska i Karlovca.

Projekt vrijedan 54 milijuna eura (407 milijuna kuna) odobren je prema pravilima Eu-a o državnim potporama.

Potpora za investiciju odobrena je u obliku izravnih bespovratnih sredstava i treba biti dovršena do 30. lipnja 2026.

Cilj je ulaganja poboljšati konkurentnost sektora izgradnjom i opremanjem logističko-distributivne infrastrukture za voće i povrće.

Cilj je ulaganja poboljšati konkurentnost sektora izgradnjom i opremanjem logističko-distributivne infrastrukture za voće i povrće. Logističko-distributivni centar imat će kapacitet od minimalno 3.000 tona skladišnog prostora (dugotrajno i/ili kratkotrajno čuvanje voća i povrća i/ili običnog prijamnog skladišta) i tome prilagođenog doradbeno-logističkog prostora (pranje, čišćenje, sortiranje, pakiranje (uključivo i etiketiranje), unutarnja mreža prometnica) do maksimalno 12.000 tona skladišnog prostora i tome prilagođenog logističkog prostora.

Više od 60 milijuna eura za zaštitu od poplava u karlovačko-sisačkom području

Europska komisija je u četvrtak odobrila investiciju vrijednu više od 60 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj za zaštitu od poplava u području Siska i Karlovca.

Ta investicija namijenjena je za izgradnju ili obnovu četiri brane (Šišljavić, Brodarci i dva prokopa Kupa-Korana), te izgradnju i ojačanje nasipa ukupne duljine 131,8 kilometara.

Ovaj projekt znatno će smanjiti financijske štete od poplava za gospodarstvo, imovinu i infrastrukturu u karlovačko-sisačkom području koje je između 2014. i 2018. godine 10 puta bilo poplavljeno, navodi Komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!