13:03 / 23.09.2020.

Autor: I.Z./T.D./Hina

EK će s Grčkom uspostaviti novi prihvatni centar na Lezbosu

Foto: Chris Grodotzki /REUTERS, arhiva

Foto: Chris Grodotzki /REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Europska unija već godinama pokušava promijeniti svoju politiku azila nakon velikog priljeva migranata 2015. i 2016. godine.
Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je da će Komisija zajedno s grčkim vlastima uspostaviti novi prihvatni centar za migrante na grčkom otoku Lezbosu.

- Uspostavit ćemo zajednički probni program s grčkim vlastima za upravljanje prihvatnim centrom, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

U prvoj polovici srpnja požar je uništio pretrpani izbjeglički kamp Moria na otoku Lezbosu i više od 12.000 ljudi, većinom iz Afrike i Afganistana, ostalo je bez krova nad glavom.

Von der Leyen je najavila osnivanje radne skupine koja će uz pomoć ostalih agencija EU-a "raditi na poboljšanju uvjeta za migrante na otoku na održiv način".

- Moria je bila snažno upozorenje. Moramo naći održiva rješenja za migracije", rekla je von der Leyen.

EK predlaže novi fleksibilniji mehanizam solidarnosti za upravljanje migracijama

Europska komisija danas je predložila novi Pakt o migraciji i azilu koji predviđa novi fleksibilniji mehanizam solidarnosti među članicama i koji omogućava onim članicama koje ne žele primati azilante da daju svoj doprinos tako što će preuzeti obvezu vraćanja nelegalnih migranata.

- Novi mehanizam solidarnosti treba uvesti pravedniji pristup sustavu azila, koji će održavati različite izazove zbog različitog zemljopisnog položaja i osigurati da svi pridonose kroz solidarnost tako da teret prihvata nereguliranih dolazaka ne snosi samo jedna zemlja članica nego EU u cjelini, navodi Komisija.

Europska unija već godinama pokušava promijeniti svoju politiku azila nakon velikog priljeva migranata 2015. i 2016. godine.

Raniji prijedlog Komisije za reformu Dublinske uredbe iz svibnja 2016. nije prošao zbog protivljenja dijela zemalja članica obvezujućim kvotama za raspodjelu izbjeglica.

Komisija je tada predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodjele tražitelja azila po zemljama članicama u slučajevima kada u vanjskim članicama naglo poraste broj izbjeglica.

Tim se prijedlogom željelo olakšati teret s kojima se suočavaju južne članice EU-a Italija i Grčka u koje izbjeglice prvo ulaze. Prijedlog je naišao na žestok otpor u nekim članicama, posebice u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Po novom prijedlogu, zemlje članice koje ne žele primati azilante, moći će snositi dio tereta tako što će na sebe preuzeti vraćanje nelegalnih migranata u zemlje iz kojih su došli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!