21:19 / 08.03.2018.

Autor: D.M./Hina

EK dogovara prioritete financiranja - Hrvatska ih ima nekoliko

Ginther Ettinger u Banskim dvorima (Foto: Twitter, @VladaRH)

Ginther Ettinger u Banskim dvorima (Foto: Twitter, @VladaRH)

Foto: - / -

Visoki dužnosnik EK sugerirao je kako zastoj u reformama u RH nije iznenađujući, obzirom na krizu u Agrokoru i na to da je u posljednjih nekoliko godina promijenila nekoliko vlada.
Povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Ginther Ettinger u Zagrebu je razgovarao s predsjednicom Republike, premijerom, ministrima. Glavna tema bili su prioriteti financiranja u idućem proračunskom razdoblju, nakon 2020. Naši dužnosnici istaknuli su hrvatske ciljeve. Povjerenik Oettinger osvrnuo se i na izvješće Europske komisije o Hrvatskoj.

Premijer Andrej Plenković je naglasio da su za Hrvatsku osobito važna sredstva za kohezijsku politiku, poljoprivredu, ravnomjeran regionalni razvoj svih dijelova ne samo Europske unije, nego i hrvatskih regija, za migracijsku politiku, obrazovanje, pitanja sigurnosti, istraživanje, razvoj, obranu, digitalnu ekonomiju i digitalno društvo te briga za mlade, navodi se u priopćenju. Na sastanku su sudjelovale ministrice Martina Dalić, Marija Pejčinović Burić i Gabrijela Žalac te ministar Zdravko Marić.

Povjerenik Günther Oettinger smatra da Hrvatska kao najmlađa članica EU-a "ne može biti vodeća na tablici". Visoki dužnosnik Europske komisije (EK) sugerirao je kako zastoj u reformama u Hrvatskoj nije iznenađujući, s obzirom na krizu u Agrokoru i na to da je u posljednjih nekoliko godina promijenila nekoliko vlada. "Kada pogledamo u budućnost, u 2018. i 2019. možemo reći da je svrha izvještaja Komisije podržati i savjetovati hrvatsku vladu. S hrvatske strane postoji spremnost da se prihvate te preporuke", rekao je Oettinger.

"Fokus je na nastavku i pokrivenosti kohezijske politike te zajedničke poljoprivredne politike i u idućih sedam godina", rekao je ministar financija Zdravko Marić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Oettingerom. Dodao je da su Hrvatskoj važna i pitanja migracija, sigurnosti te investicije u malo, srednje i veliko poduzetništvo. Među prioritetima su briga za mlade, demografija i ravnomjerni regionalni razvitak, rekao je Marić. "Možete biti sigurni da ćemo te prioritete braniti", naglasio je hrvatski ministar financija, dan uoči sastanka s europskim kolegama u Sofiji o novoj financijskoj perspektivi.

Povjerenika Oettingera primila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kao prioritet RH naglasila je gospodarski rast i osiguranje povoljne perspektive za naše građane, osobito mladih. Kohezijska politika i zajednička poljoprivredna politika trebaju nastaviti pružati važnu dodanu vrijednost za sve europske građane. Nadalje, naglasila je važnost Schengenskog područja, učinkovitog upravljanja migracijama i zaštite vanjskih granica. Osim toga, potrebno je osigurati sredstva u budućem Višegodišnjem financijskom okviru za proširenje EU-a, što je jedan od prioriteta za Hrvatsku. Istaknula je kako je u tom procesu važno postići dogovor u duhu solidarnosti, suradnje i kompromisa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!