13:54 / 26.10.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

EK: Drugi poziv za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda

Frans Timmermans

Frans Timmermans

Foto: Ajeng Dinar Ulfiana / REUTERS

Europska komisija je u utorak objavila drugi poziv za podnošenje prijava za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda.

Iz tog će se fonda s proračunom od 1,5 milijardi eura financirati napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotreba i skladištenje ugljika.

Inovacijski fond se financira prihodima s dražbi emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama (ETS).

Sredstva iz Inovacijskog fonda doprinose uvođenju tehnoloških rješenja potrebnih za zelenu tranziciju. Ovim pozivom podupirat ćemo inovativne projekte, ubrzavati ih i uvoditi na tržište što je brže moguće, rekao je potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Dodao je da će se tim ulaganjima poduprijeti dekarbonizacija europskog gospodarstva i otvoriti put prema klimatskoj neutralnosti do 2050. te pojačati europsko tehnološko vodstvo na svjetskoj razini.

Projekti će se ocjenjivati prema potencijalu za sprečavanje emisija stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti te potencijalu za proširenje i troškovnoj učinkovitosti. Poziv je otvoren do 3. ožujka 2022. za projekte iz svih država članica te Islanda i Norveške.

Europska investicijska banka pružit će pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji nisu još dovoljno zreli za primanje bespovratnih sredstava.

Projekti se mogu prijavljivati putem portala EU-a za financiranje i natječaje, na kojem su dostupne detaljnije informacije o cijelom postupku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!