13:34 / 25.04.2021.

Autor: HRT/Hina

EK: Europa će do srpnja imati dovoljno cjepiva za 70% odraslog stanovništva

Thierry Breton

Thierry Breton

Foto: Virginia Mayo / Reuters

Europska unija će do sredine srpnja uspjeti proizvesti dovoljno cjepiva da postigne svoj cilj imunizacije 70 posto odraslog stanovništva, rekao je u nedjelju europski povjerenik, čelnik radne skupine za cjepiva Europske unije, u razgovoru za grčke novinare.

Europska unija je odredila cilj od 70 posto cijepljenog odraslog stanovništva do kraja ljeta, oslanjajući se na velik porast pošiljki cjepiva koji će ubrzati kampanje cijepljenja, prenosi Reuters.

- Uvjereni smo da ćemo uspjeti proizvesti dovoljnu količinu cjepiva kako bismo postigli cilj kolektivnog imuniteta, što znači 70 posto odrasle populacije cijepljene do sredine srpnja, rekao je povjerenik Europske komisije (EK) za unutarnje tržište Thierry Breton u razgovoru za grčke dnevne novine To Vima.

EK je ranije ovaj tjedan objavila da očekuje unutar nekoliko dana dovršiti najveći svjetski dogovor o nabavci cjepiva, čime će osigurati do 1,8 milijardi doza Pfizerovog cjepiva za period od 2021. do 2023. godine.

Breton je kazao kako će se očekuje da će u drugom kvartalu ove godine stići više od 400 milijuna doza cjepiva.

Članice se moraju početi pripremati za ubrzanje cijepljenja, poručio je.

Dodao je da se proizvodnja cjepiva u Europi svaki mjesec udvostručuje u 53 pogona za proizvodnju, pa da će do kraja godine godišnja proizvodnja narasti na 3 milijarde doza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!