EK: Hoekstra bi trebao preuzeti samo dio ranijih Timmermansovih dužnosti

29.08.2023.

20:12

Autor: T.V./HRT/Hina

Wopke Hoekstra

Wopke Hoekstra

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je da novi nizozemski član Komisije Wopke Hoekstra preuzme resor za klimatsku politiku pod vodstvom izvršnog potpredsjednika zaduženog za Zeleni plan Maroša Šefčoviča.

Dosadašnji izvršni potpredsjednik Komisije, Nizozemac Frans Timmermans bio je zadužen za Zeleni plan. Nakon njegova odlaska iz Komisije zbog povratka u nacionalnu politiku, to područje preuzeo je Slovak Maroš Šefčovič.

Nizozemska vlada kandidirala je bivšeg ministra vanjskih poslova Wopkea Hoekestru za novog člana Komisije umjesto Timmermansa. Prema prijedlogu predsjednice Komisije, Hoekestra nije dobio dužnost koju je obnašao Timmermans, koji je bio zadužen za koordinaciju svih aktivnosti vezanih uz zelenu politiku i zaštitu klime. Hoekstra bi po tom prijedlogu trebao preuzeti samo dio ranijih Timmermansovih dužnosti.

- Nakon današnjeg razgovora, odlučila sam predložiti Vijeću i Europskom parlamentu imenovanje Hoekstre na mjesto povjerenika. On će biti zadužen za klimatske mjere pod vodstvom izvršnog potpredsjednika za Europski zeleni plan i međuinstitucionalne odnose Maroša Šefčoviča, izjavila je Ursula von der Leyen.

Wopke Hoekstra, 47-godišnji član nizozemske demokršćanske stranke CDA, koja je dio Europske pučke stranke, sada mora proći saslušanje pred nadležnim odborom Europskog parlamenta.

Prema pravilima EU-a, za imenovanje povjerenika Komisije potrebna je suglasnost predsjednice i Vijeća Europske unije nakon konzultacija s Europskim parlamentom.

Prema međuinstitucionalnom Okvirnom sporazumu o odnosima između Komisije i Parlamenta, predsjednica Komisije dužna je ozbiljno razmotriti rezultate konzultacija s Europskim parlamentom prije nego što da definitivnu suglasnost na odluku Vijeća o imenovanju povjerenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!