13:04 / 17.11.2020.

Autor: M.M./HRT/Hina

EK: Hrvatskoj isplaćena prva tranša od 510 milijuna eura iz instrumenta SURE

Foto: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Foto: Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Europska komisija isplatila je 510 milijuna eura Hrvatskoj u okviru instrumenta SURE za potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti.
Europska komisija isplatila je 510 milijuna eura Hrvatskoj u okviru instrumenta SURE za potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti.

➡️ Ursula von der Leyen za Dnevnik HTV-a: Dobre vijesti za Hrvatsku     

- Mi smo već kod rebalansa proračuna u Saboru hrvatskoj javnosti elaborirali da računamo s tih oko 500 milijuna eura. Dvije su tranše, jedna je na 5 godina po negativnoj kamatnoj stopi, te druga na 30 godina po također vrlo niskoj kamatnoj stopi od nekih 0,3%. To su sredstva za financiranje proračuna po povoljnim uvjetima kako smo predvidjeli, rekao je ministar financija Zdravko Marić.


EK isplatila 14 milijardi eura za devet zemalja članica

Komisija je o okviru drugog obroka isplate iz instrumenta SURE danas isplatila 14 milijardi eura za devet zemalja članica.

Od toga je Hrvatska dobila 510 milijuna, Cipar 250 milijuna, Grčka dvije milijarde, Italija dodatnih 6,5 milijardi, Latvija 120 milijuna, Litva 300 milijuna, Malta 120 milijuna, Slovenija 200 milijuna i Španjolska dodatne 4 milijarde.

- Drugi val pandemije snažno pogađa Europu. EU je tu da pomogne. Želimo zaštiti ljude od virusa i zaštiti njihova radna mjesta, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Instrument SURE uspostavljen je u svibnju ove godine za podršku radnim mjestima i radnicima.

Cilj uspostave tog instrumenta jest omogućiti  dodatnu financijsku pomoć pogođenim državama članicama u iznosu do 100 milijardi eura u obliku zajmova EU-a. Za financiranje zajmova Europska komisija se zadužuje na financijskim tržištima te zatim ta sredstva prosljeđuje državama članicama pod povoljnijim uvjetima.

Hrvatskoj je ukupno odobreno 1,02 milijarde eura, a ovih 510 milijuna je prva tranša iz toga instrumenta.

Ova podrška, u obliku zajmova dodijeljenih pod povoljnim uvjetima, pomoći će ovim državama članicama u rješavanju naglih povećanja javnih rashoda radi očuvanja zaposlenosti.

Konkretno, oni će pomoći u pokrivanju troškova izravno povezanih s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i drugih sličnih mjera koje su uvele kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Prva tranša pomoći iz instrumenta SURE isplaćena je krajem listopada, kada su  Italija, Španjolska i Poljska ukupno dobile 17 milijardi eura.
-

-

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!