13:34 / 11.08.2020.

Autor: I.D./HINA

EK isplaćuje 88,9 milijuna eura pomoći Zagrebu

Foto: ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL

Foto: ilustracija/Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Plenković na Twitteru je objavio kako je zadovoljan odlukom EK. Napominje kako je to najveći predujam ikad isplaćen iz EUSF-a.
Europska komisija (EK) u utorak najavljuje prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj zbog potresa koji je pogodio Zagreb, u vrijednosti 88,9 milijuna eura, iz Fonda solidarnosti EU-a (FSEU), priopćeno je iz te institucije.

Hrvatskoj će se predujam, najviši isplaćen iz FSEU-a, isplatiti u idućim danima. EK će u međuvremenu dovršiti analizu zahtjeva hrvatskih vlasti i predložiti konačni iznos pomoći koji zatim treba odobriti Europski parlament i Vijeće.

Komisija ističe da se tim sredstvima podupire Hrvatsku u nastojanjima da pruži pomoć stanovništvu i ponovno uspostavi najvažniju infrastrukturu i usluge, stoji u priopćenju.

Premijer Andrej Plenković avansna je sredstva od 89 milijuna eura najavio u srpnju, dodajući kako se nakon toga očekuje malo više od 500 milijuna eura. Danas je na Twitteru objavio kako je zadovoljan odlukom Europske komisije. Napominje kako je to najveći predujam ikad isplaćen iz EUSF-a.- Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima, istaknula je u utorak povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

- FSEU je fond osnovan 2002. u sklopu kojega se pruža financijska potpora državama članicama i zemljama pristupnicama nakon teških prirodnih katastrofa. Dosad je korišten za 88 katastrofa u 24 države, u iznosu od 5,5 milijardi eura, dodaje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!