22:22 / 14.01.2021.

Autor: Hina/V.G.

EK mijenja pravila zbog von der Leyen u HDZ-ovu spotu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nevladine udruge Gong i Good Lobby žalile su se O'Reilly zbog pojavljivanja von der Leyen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita je li to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.
Europska komisija (EK) je u četvrtak objavila da će izraditi nove smjernice za sudjelovanje njezinih članova u izbornim kampanjama u državama članicama, nakon kritika što se predsjednica EK-a Ursula von der Leyen prošle godine pojavila u HDZ-ovu predizbornom spotu.

➡️ Von der Leyen: Pratimo situaciju u Hrvatskoj, spremni smo pomoći
➡️ Von der Leyen poziva da se s cijepljenjem krene isti dan u cijeloj Uniji
- EK će u smjernicama razjasniti praktične modalitete za sudjelovanje svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama, rekao je potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič u pismu europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O'Reilly.

HDZ je u srpnju 2020., dan uoči parlamentranih izbora, objavio kratki video u kojoj čelnici Europske pučke stranke (EPP-a), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu EK-a Dubravku Šuicu izgovoraju na hrvatskom jeziku predizborni slogan HDZ-a - Sigurna Hrvatska.

Nevladine udruge Gong i Good Lobby žalile su se O'Reilly zbog pojavljivanja von der Leyen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita je li to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.

Šefčovič u pismu navodi da Nijemica von der Leyen nije znala da se radi o predizbornom videu i da je "upotreba resursa EK-a bila pogrešna". No, dodaje da nije nastupila kao predsjednica EK-a, nego kao političarka iz redova EPP-a te da nije prekršila kodeks.

- Nažalost, predsjednica nije bila upoznata s uvjetima u kojima će se njezina intervencija emitirati. Međutim, kao što su pokazale reakcije javnosti, video se mogao lako prepoznati kao videozapis kampanje političke stranke, u kojem su prikazivani brojni europski političari i političarke koji pripadaju istoj europskoj političkoj stranci kojoj pripada HDZ, kaže Šefčović.

- Kontekst je stoga jasno stavio do znanja da ovo nije videozapis EK-a ili službeni poziv EK-a da glasa za određenu stranku. EK je također jasno stavila do znanja da je upotreba resursa EK-a bila pogreška, čak i ako je ta upotreba resursa bila minimalna i nije stvorila dodatne troškove za EK, jer je kratka izjava bila dio niza drugih snimanja, istaknuo je potpredsjednik EK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!