EK našla drugo radno mjesto za dužnosnika nakon skandala s financiranjem putovanja

30.03.2023.

12:37

Autor: Hina/HRT/A.S.

Europska komisija

Europska komisija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Direktor uprave Europske komisije za mobilnost i transport Henrik Hololei premješten je na drugu dužnost, objavio je glasnogovornik EK, nakon skandala koji je izazvalo sporno financiranje njegovih putovanja u Katar.

Kolegij (povjerenika) odlučio je, na njegov zahtjev, imenovati generalnog direktora za mobilnost i promet Henrika Hololeija na mjesto savjetnika u glavnoj upravi za međunarodno partnerstvo od 1. travnja, rekao je Mamer.

Posrijedi nije stegovna mjera nego premještaj na radno mjesto s istim uvjetima, naglasio je glasnogovornik kadrovskog odjela EK.

Hololei nije odmah odgovorio na upit da komentira odluku.

Politico je u veljači otkrio da je Hololei u razdoblju od 2015. do 2021. devet puta besplatno letio poslovnom klasom Qatar Airwaysa, što je on kasnije i potvrdio.

Troškove za dva leta snosio je Katar, a ostale su platile lobističke udruge i organizatori konferencije, izvijestio je Politico.

Europska pučka pravobraniteljica Emily O'Reilly zatražila je od predsjednice EK Ursule von der Leyen informacije o financiranju poslovnih putovanja, upozorivši je na pojačanu osjetljivost javnost, nakon skandala s korupcijom u Europskom parlamentu.

Besplatno letio Qatar Airwaysom

Hololei je beplatno letio Qatar Airwaysom u vrijeme kada je njegova uprava pregovarala s Katarom o sporazumu o zračnom prometu.

- Već sam u korepodenciji s Europskim parlamentom napomenula da su takvi skandali poklon onima koji bi željeli naštetiti EU ili narušiti njegov ugled, naglasila je O'Reilly.

Komisija je odgovorila da su putovanja odobrena zato što Hololei nije bio dio pregovaračkog tima, dodavši da nisu utvrdili sukob interesa.

Javnost možda neće vidjeti tu razliku budući da u konačnici odgovornost za te pregovore snosi glavni direktor, uzvratila je O'Reilly.

Komisija odlučila preispitati smjernice financiranja

Komisija je ipak odlučila preispitati smjernice o financiranju poslovnih putovanja i početkom ožujka glasnogovornica Dana Spinant rekla je da na snagu stupaju novi, stroži propisi o službenim putovanjima, koja djelomično ili u potpunosti financiraju vanjski izvori.

Prema novim propisima, putovanja službenika, uz izuzetak same Komisije, smiju financirati samo članice EU-a, članice skupine G7 i G20, države u Europskom gospodarskom prostoru, Europskom prostoru slobodne trgovine (EFTA) i Ujedinjeni narodi.

Troškove putovanja smiju snositi i sveučilišta, ali samo ako dužnosnici putuju radi predavanja ili drugih akademskih aktivnosti.

Sva ostala službena putovanja financirat će isključivo Europska komisija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!