13:55 / 06.05.2020.

Autor: T.D./Hina

EK: Nezabilježen udar na gospodarstvo od Velike depresije

Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Foto: - / REUTERS

Komisija bi trebala predstaviti novi prijedlog u drugom ili trećem tjednu svibnja.
Pandemija koronavirusa velik je šok za globalno i europsko gospodarstvo koje se suočava s udarom kakav nije zabilježen još od Velike depresije, ocijenila je Europska komisija u srijedu u proljetnim ekonomskim prognozama.

- Europa se suočava s udarom na gospodarstvo koji nije zabilježen od Velike depresije. I dubina recesije i snaga oporavka bit će neujednačeni, a ovisit će o brzini kojom će se ukidati ograničenja kretanja, važnosti usluga poput turizma u svakom gospodarstvu i financijskim resursima pojedinih država, kazao je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predstavljajući prve ekonomske procjene Komisije od izbijanja pandemije koronakrize.

Prognoze su i ključni dokument za izradu revidiranog prijedloga sedmogodišnjeg proračuna EU-a i plana za oporavak koji će biti dio toga proračuna. Komisija bi trebala predstaviti novi prijedlog u drugom ili trećem tjednu svibnja.

Najmanji pad gospodarstva ove godine očekuje se u Poljskoj (4,3 posto), a najveći u Grčkoj (9,7 posto), Italiji (9,5 posto), Španjolskoj (9,4 posto) i Hrvatskoj (9,1 posto).

Projekcije rasta za EU i europodručje u odnosu na jesensku gospodarsku prognozu 2019. revidirane su naniže za približno devet postotnih bodova. Procjene su rađene pod pretpostavkom da se postupno nastavi s popuštanjem mjera uvedenih radi suzbijanja pandemije, koje započelo ovoga mjeseca.
Stoga su rizici u vezi sa sigurnošću prognoza neuobičajeno veliki i pretežno negativni.

Ako pandemija bude teža i dugotrajnija nego što je trenutačno predviđeno, mogla bi prouzročiti puno veći pad BDP-a nego što se pretpostavlja u osnovnom scenariju prognoze. Ako ne bude čvrste i pravodobne zajedničke strategije oporavka na razini EU-a, postoji rizik da bi kriza mogla dovesti do ozbiljnih poremećaja na jedinstvenom tržištu i dubokih gospodarskih, financijskih i socijalnih razlika među državama članicama europodručja.

Pandemija koronavirusa ozbiljno je utjecala na potrošnju, industrijsku proizvodnju, ulaganja, trgovinu, tokove kapitala i lance opskrbe. Očekivano postupno popuštanje mjera ograničavanja trebalo bi postaviti temelje za oporavak, premda se ne može očekivati da će gospodarstvo EU-a do kraja 2021. u potpunosti nadoknaditi ovogodišnje gubitke. Ulaganja će i dalje biti ograničena, a tržište rada neće se u potpunosti oporaviti.

Gospodarski oporavak pojedinih država članica neće ovisiti samo o razvoju pandemije u toj državi, već i o strukturi njezina gospodarstva i sposobnosti odgovora na krizu s pomoću stabilizacijskih politika. S obzirom na međuovisnost gospodarstava EU-a, dinamika oporavka u svakoj državi članici utjecat će i na jačinu oporavka drugih država članica, ističe Komisija.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!