18:05 / 01.04.2020.

Autor: T.D./Hina

EK objavljuje tri prijedloga za ublažavanje posljedica epidemije

Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo

Foto: - / REUTERS

Prijedloge moraju odobriti zemlje članice i Europski parlament da bi se mogli primjenjivati.
Europska komisija je u srijedu najavila da će u četvrtak izaći s tri nova prijedloga za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije koronavirusa, objavio je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Prvi prijedlog odnosi se na program potpore za skraćeno radno vrijeme, za koji će jamčiti sve zemlje članice i koji će pomoći tvrtkama u najteže pogođenim zemljama da zadrže radnike, a radnicima da zadrže primanja.

Riječ je o instrumentu koji je sličan onome koje su koristile neke članice tijekom financijske krize iz 2008. godine, poput njemačkog programa Kurzarbeit. Prema tome modelu, država je plaćala dio radničkih plaća, što je omogućilo tvrtkama da zadrže radnike i smanje troškove za vrijeme krize. Za sada nema pojedinosti odakle će se namaknuti novac za taj instrument.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je u srijedu već najavila prijedlog toga programa, a u četvrtak će biti objavljen u cijelosti.

Drugi prijedlog odnosi se na veću fleksibilnost u korištenju strukturnih fondova, što će zemljama članicama omogućiti da lakše preusmjere sredstva, koja su im već alocirana, tamo gdje su trenutačno najpotrebnija.

Trećim prijedlogom namjerava se uspostaviti mehanizam za hitne potpore, koji će omogućiti da se sredstva iz proračuna EU-a izravno preusmjeravaju za rješavanje zdravstvene krize, najavio je glasnogovornik Mamer.

Te prijedloge moraju odobriti zemlje članice i Europski parlament da bi se mogli primjenjivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!