EK: od 1. srpnja postupno otvaranje vanjskih granica EU-a

10.06.2020.

15:48

Autor: S.M./Hina/HRT

default error photo
Zemlje članice su 17. ožujka donijele odluku u okviru borbe na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa, da se vanjske granice zatvore za sva putovanja iz trećih zemalja osim onih koja su nužna, do 15. lipnja.
Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je da će Komisija ovoga tjedna preporučiti  postupno i djelomično otvaranje vanjskih granica Unije od 1. srpnja. 

Zemlje članice su 17. ožujka donijele odluku u okviru borbe na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa, da se vanjske granice zatvore za sva  putovanja iz trećih zemalja osim onih koja su nužna, do 15. lipnja.

Ovdje je riječ o odlukama zemalja članica koje se nalaze na vanjskim granicama, jer europske institucije nemaju nadležnost nad time. Komisija je predložila da se to obavi na koordiniran način.

Prošli tjedan ministri unutarnjih poslova zemalja članica dogovorili su se da će koordinirati postupno otvaranje vanjskih granica za putnike iz trećih zemalja. Granice unutar EU-a između zemalja članica trebale bi se otvoriti do kraja lipnja, većinom do  15. lipnja, a u drugoj fazi, početkom srpnja trebale bi se početi otvarati vanjske granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!