21:47 / 31.07.2019.

Autor: T.V./HRT

EK odobrila javnu potporu za LNG terminal na Krku

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

EK je utvrdila da su hrvatski planovi potpore izgradnji i radu terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.
Europska komisija utvrdila je da su hrvatski planovi potpore izgradnji i radu terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Projekt će pridonijeti sigurnosti i diverzifikaciji opskrbe energijom, a pritom neće neopravdano narušiti tržišno natjecanje, objavljeno je na mrežnim stranicama Europske komisije.
Povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager ustvrdila je kako će "novi LNG terminal u Hrvatskoj pridonijeti sigurnosti opskrbe energijom i tržišnom natjecanju na korist građana regije".

- Odobrili smo mjere potpore koje Hrvatska planira dodijeliti jer su ograničene na ono što je potrebno za realizaciju projekta i u skladu su s našim pravilima o državnim potporama, poručila je Vestager.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Danas odobrenim mjerama poduprijet će se izgradnja i rad plutajućeg terminala za UPP, koji se sastoji od plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) i priključaka na nacionalnu mrežu za transport plina. Od 2021. iz terminala za UPP u hrvatski transportni sustav otpremat će se 2,6 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje.

Ukupni troškovi ulaganja u izgradnju terminala iznose 233,6 milijuna eura. Financirat će se:
-  izravnim sudjelovanjem vlasnika društva odgovornog za projekt terminala za UPP u kapitalnim troškovima u iznosu od 32,2 milijuna eura;
- doprinosom u iznosu od 101,4 milijuna eura iz Instrumenta za povezivanje Europe, kojim centralizirano upravlja Europska komisija putem Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA);
- izravnim financijskim doprinosom iz hrvatskog državnog proračuna u iznosu od 100 milijuna eura.

Dodatno, Hrvatska će odobriti posebnu "naknadu za sigurnost opskrbe", koja se financira pristojbama koje operator plinskog transportnog sustava naplaćuje korisnicima uz tarifne stavke za transport plina, u slučaju da prihodi od zakupa terminala ne budu dovoljni za pokrivanje operativnih troškova.

Hrvatska je obavijestila Komisiju o izravnom financijskom doprinosu u iznosu od 100 milijuna eura, kao i o sigurnosti naknade za opskrbu. Obje mjere potpore uključuju državnu pomoć u skladu s pravilima EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!