19:33 / 21.12.2020.

Autor: HRT/Hina

EK odobrila prvo cjepivo protiv Covid-19

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Europska komisija je odobrila cjepivo protiv Covida-19 koje su razvili BioNTech i Pfizer, nakon pozitivne preporuke Europske agencije za lijekove.
Europska komisija je odobrila cjepivo protiv Covida-19 koje su razvili BioNTech i Pfizer, nakon pozitivne preporuke Europske agencije za lijekove.

-
Danas pišemo novo poglavlje europske uspješne priče. Odobrili smo prvo sigurno i učinkovito cjepivo protiv covida-19, objavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Istaknula je da će uskoro stići još nekoliko cjepiva te da će danas odobreno cjepivo biti dostupno u svim zemljama članicama istodobno i pod istim uvjetima.

➡️ EMA odobrila Pfizerovo cjepivo 
➡️ Postojeća cjepiva učinkovita protiv novog soja  

- Predstojeći dani cijepljenja bit će također veliki trenutak europskog jedinstva. Ovo je dobar način završetka godine i početka nove stranice u borbi protiv pandemije, dodala je predsjednica Komisije.

Europska agencija za lijekove nešto ranije je dala odobrenje za cjepivo Pfizera i BioNTecha, nakon toga je Komisija provjerila sve elemente potrebne za uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište i konzultirala sve države članice prije donošenja odluke.

- Ovo je veliki dan za Europu, dan istinske europske solidarnosti na djelu, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je danas uporabu cjepiva protiv covida-19 kojega su zajednički razvili američki Pfizer i njegov njemački partner BioNTech, što otvara mogućnost da cijepljenje u Europi počne u roku od tjedan dana.

Pandemija je do sada prouzročila smrt 470 tisuća Europljana a u zimskim se mjesecima ubrzano širi ostavljajući razorni učinak na gospodarstvo. Brojne su države uvele dodatne restrikcije za kućanstva nastojeći kontrolirati širenje zaraze i sačuvati od kolapsa sustav zdravstvene zaštite.

Cilj je Europske unije cijepiti barem 70 posto stanovnika njezinih država članica koje imaju 450 milijuna ljudi

BioNTech uvjeren da je cjepivo protiv covida-19 učinkovito protiv novog soja

Šef BioNTecha Ugur Sahin rekao je da je uvjeren da je cjepivo koje je njegova kompanija razvila zajedno s Pfizerom protiv covida-19 učinkovito i protiv novog soja koronavirusa koji se pojavio u Britaniji.

On je za Bild TV rekao da će kompanija istražiti mutaciju tijekom sljedećih dana ali da gleda na cijelu stvar prilično razborito.

Novi soj otkriven u Britaniji pokazao se prilično zaraznim, ali britanske analize tvrde da ne izaziva teži oblik bolesti ili višu smrtnost.

Zemlje širom svijeta zatvorile su granice za Britaniju u ponedjeljak zbog straha od širenja novog soja, što je izazvalo prometni kaos.

Sahin je govorio ubrzo nakon što je EU dala zeleno svjetlo za cjepivo Pfizera i BioNTecha.

Dojam smirenosti šefa BioNTecha sličan je onom koji se mogao čuti i na konferenciji za novinare Svjetske zdravstvene organizacije, koja je upozorila da se ne diže panika jer se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije, ističe Reuters.

Sahin je rekao da se još nije cijepio ali da bi volio to učiniti. Važnije je, kazao je, da se cijepe njegovi zaposlenici kako bi mogli normalno nastaviti s radom.
Foto: Johanna Geron/REUTERS

Foto: Johanna Geron/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!