14:37 / 10.11.2021.

Autor: HRT/Hina

EK odobrila ugovor s Valnevom o nabavi cjepiva protiv covida-19

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Europska komisija je odobrila ugovor s farmaceutskom tvrtkom Valneva o nabavi skoro 27 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 tijekom 2022. godine.

Valneva je osma tvrtka s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi cjepiva protiv covida-19. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna i Novavax.

Ugovor s Valnevom omogućuje državama članicama da u 2022. godini otkupe skoro 27 milijuna doza cjepiva. Prema ugovoru cjepivo se može prilagoditi novim varijantama sojeva, a države članice mogu 2023. naručiti i do 33 milijuna dodatnih doza cjepiva. Ugovorom se omogućuje prilagodba cjepiva novim varijantama.

- Naš široki portfelj cjepiva pomoći će nam u borbi protiv bolesti covid-19 i njezinih varijanti u Europi i izvan nje. Pandemija još nije svladana. Svatko tko može neka se cijepi, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

- Nakon što ga Europska agencija za lijekove proglasi sigurnim i učinkovitim, cjepivo poduzeća Valneva bit će još jedna opcija u našem opsežnog portfelju cjepiva, rekla je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Valneva je europsko biotehnološko poduzeće koje razvija cjepivo s inaktiviranim virusom koje se dobiva kemijskom inaktivacijom živog virusa. Riječ je o tradicionalnoj tehnologiji izrade cjepiva, koja se upotrebljava već 60 70 godina, temelji se na primjeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine cjepiva protiv gripe i mnogih cjepiva za djecu. To je trenutačno jedino cjepivo s inaktiviranim virusom protiv bolesti covid-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Europi.

Komisija je, uz potporu država članica EU-a, to cjepivo odlučila poduprijeti na temelju kvalitetne znanstvene procjene, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu svih država članica EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!