EK odobrio Hrvatskoj potporu od 19,8 milijuna eura za tvrtku IE-Energy

09.09.2022.

17:17

Autor: T.V./HRT/Hina

Europska komisija

Europska komisija

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija odobrila je u petak hrvatsku mjeru potpore od 9,8 milijuna eura potpore u korist operatora za skladištenje energije IE-Energy d.o.o, s ciljem da djelomično financira nabavu i ugradnju baterija na razini mreže kako bi operatorima prijenosnih sustava pružilo usluge uravnoteženja.

Operatori prijenosnih sustava upotrebljavaju baterije na razini mreže kako bi održali ravnotežu između opskrbe električnom energijom elektrana i potražnje potrošača te po potrebi skladištili električnu energiju, objašnjava se u priopćenju Komisije.

Potpora će biti u obliku izravnih nepovratnih sredstava i pokrivat će približno 30 posto kapitalnih rashoda.

Komisija je odobrila tu hrvatsku mjeru u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama. Kako se navodi u priopćenju, Europska komisija ocijenila je mjeru na temelju Ugovora o funkcioniranju Europske unije, a posebno Smjernica o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju.

Komisija je zaključila da je potpora potrebna i primjerena za rješavanje postojećeg tržišnog nedostatka jer ne postoje poticaji za pružanje usluga uravnoteženja operatorima prijenosnih sustava putem postrojenja za skladištenje energije na razini mreže.

Mjera osim toga doprinosi modernizaciji hrvatske energetske mreže i povećanju energetske sigurnosti opskrbe Hrvatske i EU-a. Osim toga, njome će se ubrzati dekarbonizacija hrvatskog energetskog sektora.

Komisija je utvrdila i da je potpora proporcionalna jer je ograničena na nužni minimum i neće imati neopravdane negativne učinke na tržišno natjecanje i trgovinu među državama članicama, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!