17:03 / 17.11.2020.

Autor: B.A./Hina

EK odobrio peti ugovor o nabavi cjepiva protiv covida-19

Foto: REUTERS/Andreas Gebert

Foto: REUTERS/Andreas Gebert

Foto: - / REUTERS

Europska komisija odobrila je ugovor s europskom farmaceutskom tvrtkom CureVac kojim se predviđa početna kupnja 225 milijuna doza cjepiva.
Europska komisija je u utorak odobrila ugovor s europskom farmaceutskom tvrtkom CureVac kojim se predviđa početna kupnja 225 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 u ime svih država članica EU-a, uz mogućnost narudžbe do 180 milijuna dodatnih doza koje će biti dostavljene kad se pokaže da je cjepivo sigurno i učinkovito.

➡️ Hrvatska po broju zaraženih koronavirusom prestigla Kinu
➡️ Neispravno gotovo 23 milijuna maski u Europskoj uniji

To je već peti ugovor koji Komisija potpisuje s farmaceutskim tvrtkama o nabavi cjepiva za sve države članice. Ranije su potpisani ugovori s poduzećima AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV i BioNTech-Pfizer, a zaključeni su i preliminarni razgovori s tvrtkom Moderna. To bi trebalo osigurati da Europa bude dobro pripremljena u trenutku kada se cjepiva pokažu  sigurnima i učinkovitima.

- Nekoliko dana nakon našeg ugovora s poduzećima BioNTech i Pfizer, sa zadovoljstvom mogu objaviti da je postignut novi sporazum s jednim perspektivnim europskim poduzećem. Komisija je dosad osigurala najmanje 1,2 milijarde doza i ispunjava svoju obvezu da osigura pravedan pristup sigurnim, učinkovitim i cjenovno pristupačnim cjepivima ne samo građanima Unije nego i onima najsiromašnijima i najugroženijima na svijetu. Većina tih potencijalnih cjepiva u naprednoj je fazi kliničkih ispitivanja i nadamo se da će se ti pozitivni rezultati potvrditi tako što će cjepiva dobiti odobrenje, nakon čega ćemo ih brzo rasporediti kako bi nam pomogla u prevladavanju pandemije, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

CureVac, tvrtka sa sjedištem u Njemačkoj, među prvima je počela razvijati sasvim novu vrstu cjepiva na bazi molekula glasničke RNK (mRNA), koje se u stanice prenose lipidnim nanočesticama. Ta se platforma cjepiva razvija već deset godina. U osnovi se te molekule koriste kao prijenosnici podataka s pomoću kojih tijelo može proizvoditi vlastite aktivne tvari za borbu protiv raznih bolesti.

CureVac je 6. srpnja potpisao ugovor s Europskom investicijskom bankom o zajmu u vrijednosti od 75 milijuna eura za razvoj i masovnu proizvodnju cjepiva, uključujući potencijalno cjepivo protiv bolesti covid 19.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!