13:40 / 10.09.2020.

Autor: M.M./Hina

EK odobrio preusmjeravanje 135 milijuna eura za pomoć RH u koronakrizi

Ilustracija (REUTERS/Yves Herman)

Ilustracija (REUTERS/Yves Herman)

Foto: - / REUTERS

Pedeset milijuna namijenjeno je za kupovinu zaštitne i medicinske opreme, a skoro 85 milijuna za hrvatska mala i srednja poduzeća i spašavanje radnih mjesta.
Europska komisija odobrila je promjene u hrvatskom operativnom programu "Konkurentnost i kohezija", kojima se 135 milijuna eura kohezijskih sredstava preusmjerava za pomoć u suočavanju s koronakrizom.

Prema priopćenju Komisije, od tih 135 milijuna, 50 milijuna je namijenjeno za kupovinu zaštitne i medicinske opreme za preko 1200 bolnica, ostalih zdravstvenih institucija i domova za starije.

Skoro 85 milijuna namijenjeno je za hrvatska mala i srednja poduzeća kao pomoć za nastavak njihova poslovanja i spašavanja radnih mjesta.

Osim toga, cijeli program bit će financiran u 100-postotnom iznosu europskim sredstvima, bez potrebe za sufinanciranjem nacionalnim sredstvima.

- Kohezijska politika igra važnu ulogu u odgovoru na pandemiju i poticanju održivog oporavka. Zahvaljujući zajedničkim i brzim naporima hrvatskih vlasti i Komisije, ova sredstva pružaju prijeko potrebnu pomoć i potporu zdravstvenom sektoru i gospodarstvu zemlje, izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira.

Europska unija je u odgovoru na posljedice koronakrize omogućila fleksibilnije korištenje kohezijskih sredstva i zahvaljujući tome moguće se ovakve promjene u operativnim programima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!