EK: Pelješki most jako je važan za Hrvatsku i za kohezijsku politiku

25.07.2022.

13:43

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Dnevnik / HTV

 Pelješki most jako je važan za Hrvatsku i za kohezijsku politiku, rečeno je iz Europske komisije, dan uoči otvaranja najvećeg hrvatskog infrastrukturnog projekta sufinanciranog iz fondova Europske unije.

- Ovaj projekt je jako važan za kohezijsku politiku i Hrvatsku, rekla je novinarima stručnjakinja iz EK.

Ukupna vrijednost projekta "Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom", u sklopu kojega je realiziran Pelješki most s pristupnim cestama, iznosi 526 milijuna eura.

Europska komisija je u lipnju 2017. odobrila Hrvatskoj 357 milijuna eura iz sredstava kohezijske politike za izgradnju mosta kojim se najjužniji dio zemlje i grad Dubrovnik povezuju s ostatkom Hrvatske.

Most ima 13 raspona, a pet glavnih je duljine 285 metara. Postavljen je na šest armiranobetonskih pilona visine 33 metra. Ima dvije vozne i dvije zaustavne trake koje služe za održavanje mosta.

- Projektom će se maksimizirati teritorijalna i gospodarska kohezija cijele regije - jačat će se njezin gospodarski razvoj, omogućit će se razvoj turizma i poboljšat će se pristup zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i drugim važnim socijalnim uslugama, ističe stručnjakinja iz EK.

Pelješki most dug 2404 metra i dio pristupnih cesta otvaraju se sutra. Ostaje još osam kilometara obilaznice Stona i spoja na državnu cestu D8.

- Korišteni modeli simulacije predviđaju da će oko 7800 vozila dnevno koristiti most, a do 2046. više od 14.000 vozila dnevno, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!