17:29 / 09.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

EK planira nabaviti dodatnih 1,8 milijardi doza cjepiva

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Eric Gaillard / REUTERS

Europska komisija traži pristanak država članica za pokretanje pregovora s farmaceutskim tvrtkama Pfizer i BioNTech o nabavi 1,8 milijardi doza cjepiva koje bi bile isporučene 2022. i 2023. godine, javlja Reuters pozivajući se na neimenovane europske dužnosnike.

Glasnogovornik Komisije je potvrdio informaciju o planovima za nabavu dodatnih doza, od kojih bi polovica bila neobvezna.


Američki Pfizer je zajedno s njemačkim BioNTechom razvio novu mRNA tehnologiju cjepiva, a istu tehnologiju koristi i američka tvrtka Moderna.


Neimenovani dužnosnik EU-a na kojeg se poziva Reuters rekao je da je Komisija već stupila u kontakt s jednim dobavljačem cjepiva mRNA, ali nije otkrio o kojoj je tvrtki riječ.


I njemački dnevnik Die Welt u petak je objavio da će Komisija ubrzo potpisati ugovore o nabavi dodatnih 1,8 milijardi doza cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!