16:20 / 18.02.2021.

Autor: T.V./Hina

Hrvatskoj obrazloženo mišljenje zbog nepoštivanja uredbe o opskrbi plinom

Obrazloženo mišljenje zbog nepoštivanja uredbe o sigurnosti opskrbe plinom

Obrazloženo mišljenje zbog nepoštivanja uredbe o sigurnosti opskrbe plinom

Foto: - / Pixabay

Europska komisija je u četvrtak uputila Hrvatskoj obrazloženo mišljenje zbog nepoštivanja uredbe o sigurnosti opskrbe plinom.

Prema toj uredbi, države članice moraju imati procjene rizika, akcijske planove i planove za izvanredne situacije u slučaju poremećaja opskrbe plinom. Isto obrazloženo mišljenje dobila je i Rumunjska.

Komisija je u svibnju 2020. uputila službene obavijesti državama članicama. Od tada su sve one predale svoje planove, osim Hrvatske i Rumunjske. Te države članice sada imaju dva mjeseca da odgovore Komisiji. U suprotnom, Komisija može odlučiti da slučaj proslijedi Sudu EU.

Komisija jedanput mjesečno objavljuje odluke o povredi prava EU-a. Ovoga mjeseca poslala je ukupno 145 službenih opomena, 14 obrazloženih mišljenja i četiri tužbe pred Sudom EU-a. Također je zatvoreno 100 slučajeva u kojima su države članica ispunile tražene zahtjeve tako da su izbjegle tužbu pred Sudom EU-a.

Postupak zbog povrede prava EU-a počinje slanjem službene opomene. Ako nakon te opomene Komisija ne dobije zadovoljavajuću reakciju zemlje članice slijedi drugi korak slanje obrazloženog mišljenja. Treći je korak tužba pred Sudom EU-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!