18:50 / 31.03.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

EK potvrdila nenajavljene inspekcije u plinskim tvrtkama u Njemačkoj

Nenajavljene inspekcije u plinskim tvrtkama u Njemačkoj

Nenajavljene inspekcije u plinskim tvrtkama u Njemačkoj

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija danas je potvrdila nenajavljene inspekcije u više plinskih kompanija u Njemačkoj u sklopu istrage o mogućem kršenju propisa o ravnopravnom natjecanju na europskim energetskim tržištima.

- Komisija sumnja da su tvrtke koje se bave nabavom, distribucijom i skladištenjem plina prekršile propise EU-a koji "zabranjuju zlouporabu dominantnog položaja" na tržištu, stoji u priopćenju.

Inspekcije su provedene u ponedjeljak u pratnji inspektora njemačkog regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja, naglašava Bruxelles, ne navodeći rezultate niti imena kompanija.

- Nenajavljene inspekcije tek su preliminarni korak u istrazi i same po sebi ne podrazumijevaju da su kompanije prekršile propise niti prejudiciraju ishod istrage, ističe se u priopćenju, uz napomenu da ne postoji zakonski rok za njezin dovršetak.

Komisija već nekoliko mjeseci istražuje moguće špekulacije na europskom energetskom tržištu. Početkom ožujka izrazili su sumnju da "operateri, posebno Gazprom, možda narušavaju ravnopravno tržišno natjecanje".

- Okidač je istraga poskupljenje energenata zbog ograničenja u opskrbi i geopolitičkih napetosti, ali i optužbe za manipulacije na europskom tržištu plina, napominje agencija dpa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!