18:24 / 27.01.2021.

Autor: HRT/Hina

EK poziva AstraZenecu da ispuni svoju obvezu

Stella Kyriakides.

Stella Kyriakides.

Foto: Reuters / Reuters

Europska komisija (EK) pozvala je britansko-švedsku farmaceutsku tvrtku AstraZenecu da ispuni svoju ugovornu, društvenu i moralnu obvezu i isporuči Europi ugovorene doze cjepiva protiv bolesti COVID-19.


Mi smo potpisali ugovor za proizvod koji tada nije postojao i koji još ni danas nije odobren za uporabu. Potpisali smo ga bismo omogućili tvrtki da izgradi proizvodne kapacitete kako bi mogla proizvesti određenu količinu doza cjepiva da ih se može isporučiti na dan odobrenja, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.


Odbacila je argumente koje je u intervjuu dao predsjednik uprave Astrazenece Pascal Soriot da u ugovoru postoji odredba koja kaže da će tvrtka dati sve od sebe kako bi ispunila svoje obveze, ali da je to ne obvezuje na točno određene vremenske rokove za isporuke cjepiva.


Takvo stajalište nije korektno ni prihvatljivo. Mi smo unaprijed platili kako bismo osigurali da tvrtka preuzme obvezu da proizvede određenu količinu doza cjepiva i prije odobrenja za uporabu. Odbacujem logiku tko prvi dođe njegovo je, to može funkcionirati u mesnici u susjedstvu, ali ne i kada su u pitanju potpisani ugovor, istaknula je povjerenica.

AstraZeneca je u priopćenju objavila da je "svaki opskrbni lanac razvijen uz ulaganja određenih zemalja ili međunarodnih organizacija na temelju ugovora o opskrbi, uključujći naš ugovor s Europskom komisijom".


- S obzirom na to da je svaki opskrbni lanac uspostavljen kako bi ispunio potrebe određenog ugovora cjepivo proizvedeno u svakom opskrbnom lancu planirano je za određenu zemlju ili regiju i koristi lokalnu proizvodnju kad je god moguće, dodala je AstraZeneca.


Novi sastanak predstavnika Komisije, država članica i predstavnika AstraZenece predviđen je večeras u 18.30.


Dopisnica HTV-a Jasna Paro javila se za središnji Dnevnik HTV-a.  Kazala je da je "mali rat" počeo već jutros kada je predsjednik AstraZenece javno počeo tumačiti neke odredbe inače tajnog ugovora. 

- Komisija je to shvatila kao dvostruko kršenje ugovora - u prvom redu jer neće biti ugovorene isporuke, ali i zbog kršenja tajnosti. Na sastanak iz AstraZenece doći će potpredsjednica za Kanadu i Europu, Hrvatica Iskra Reić, javlja Paro.

Kaže i da će EK tražiti suglasnost AstraZenece da se ugovor sada javno objavi. Najvažnije što EK na ovom sastanku želi postići je da AstraZeneca ispoštuje isporuku cjepiva u količinama koje su ugovorene. 

- Izvor iz Komisije kaže da ne postoji ni jedna odredba koja bi dala prednost onoj strani koja je prije potpisala ugovor, u ovom slučaju Ujedinjenom Kraljevstvu kojemu je isporuka neometana. Komisija će tražiti i da se AstraZeneca preusmjeri cjepivo koje je proizvodi u britanskim tvornicama prema EU-u, rekla je Paro.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!