13:58 / 03.01.2018.

Autor: HRT

EK poziva RH i Sloveniju na dijalog i izbjegavanje poteza koji bi naškodili razgovorima

Mina Andreeva

Mina Andreeva

Foto: - / -

Komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenio konačni pravorijek Arbitražnog suda, izjavila je glasnogovornica EK Mina Andreeva.
Europska komisija pozvala je Hrvatsku i Sloveniju da nastave dijalog na svim razinama i izbjegavaju bilo kakve poteze koji bi mogli naškoditi bilateralnim razgovorima te ponovila svoju spremnost da pomogne u provedbi arbitražne presude.

"Komisija ostaje spremna pridonijeti ili olakšati proces kako bi se što bolje primijenio konačni pravorijek Arbitražnog suda", izjavila je glasnogovornica EK Mina Andreeva na konferenciji za novinare najavivši da bi Komisija mogla još jednom raspravljati i razmotriti kako pridonijeti implementaciji arbitražne presude.

Ona je dodala da Komisija "pohvaljuje liderstvo koje su pokazali premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar, koji su se 19. prosinca prošle godine sastali u uzvratnom Cerarovu posjetu Zagrebu".

O hrvatsko-slovenskom graničnom sporu Komisija je raspravljala 20. prosinca. Nakon toga, prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans izjavio je da je sastanak Plenkovića i Cerara dan prije u Zagrebu "dobar znak".

"Kako sam optimist, moram reći da je dobar znak što je premijer Cerar otputovao u Zagreb i razgovarao s premijerom Plenkovićem. Priznajem, još nema rezultata. Što se tiče Komisije i uloge koju mi je predsjednik (Jean-Claude) Juncker sada dao, pokušat ću vidjeti mogu li približiti stajališta ako je to želja obiju strana", rekao je Timmermans na konferenciji za novinare 20. prosinca.

"Mislim da je naša najvažnija dužnost spriječiti bilo kakve incidente u kratkom roku ako u kratkom roku ne dođe do dogovora. Trebamo ostaviti iza nas granični spor između država članica EU-a. Moramo moći riješiti to. Vi znate poziciju Komisije o tome, podržali smo arbitražu, bili smo vrlo jasni oko odluke. To je naravno bilateralno pitanje i tamo gdje možemo mi ćemo pomagati dvjema zemljama da postignu dogovor u interesu građana obiju zemalja", rekao je Timmermans.

Hrvatski i slovenski premijer tri sata su razgovarali u Zagrebu 19. prosinca.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je uslijedila Cerar je rekao da dvije zemlje nisu približile stajališta o rješavanju graničnog spora. "Jedini put za rješavanje graničnog spora je primjena arbitražne odluke", rekao je. Hrvatski je premijer naglasio da granica mora biti određena na način da je mogu prihvatiti obje zemlje i oba parlamenta, te stoga smatra da je potrebna neka mjera fleksibilnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!