EK predlaže 50 milijardi eura u zajmovima i bespovratnoj pomoći Ukrajini do 2027.

20.06.2023.

15:44

Autor: P.F./Hina/HRT

Novčanice eura

Novčanice eura

Foto: ilustracija / Pixabay

Europska komisija je predložila iznos od 50 milijardi eura pomoći Ukrajini u obliku zajmova i bespovratne pomoći za sljedeće četiri godine.

Pomoć Ukrajini predložena je u okviru revizije sadašnjeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je rekla da je dosad izravno iz proračuna EU-a dodijeljeno 30 milijardi eura Ukrajini. To naravno nikada nije bilo predviđeno u našem VFO-u. Zbog toga sada moramo preispitati naš proračun, izjavila je von der Leyen.

Predlažemo financijsku rezervu za Ukrajinu za sljedeće četiri godine od 50 milijardi eura, što uključuje zajmove i bespovratnu pomoć, rekla je predsjednica Komisije.

 Ta financijska rezerva dat će perspektivu Ukrajini i potaknuti druge donatore da se angažiraju, dodala je predsjednica Komisije.

Komisija je također predložila povećanje dugoročnog proračuna za 15 milijardi eura za upravljanje migracijama. Taj iznos bio bi namijenjen za potporu državama članicama u upravljanju vanjskim granicama, za pomoć trećim državama i migrantima u tim državama.

Predlažemo da našim državama članicama osiguramo financijsku potporu kako bi ojačale upravljanje vanjskim granicama. Moramo također intenzivnije surađivati s našim susjedima kako bismo im pomogli u ekonomskom razvoju i stabilizaciji. Moramo pojačati naša međunarodna partnerstva i stoga nam trebaju dodatna sredstva za sirijske izbjeglice u Siriji, u Libanonu, Jordanu i Turskoj, za južnu migracijsku rutu, za zapadni Balkan i za partnere diljem svijeta, rekla je von der Leyen.

Komisija je također zatražila dodatnih 10 milijardi eura za jačanje otpornosti i konkurentnosti europskog gospodarstva.

Da bi prijedlog Europske komisije stupio na snagu moraju jednoglasno podržati države članice te mora dobiti pristanak Europskog parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!