EK predlaže potpunu suspenziju viznog sporazuma s Rusijom

06.09.2022.

16:06

Autor: Hina/E.P.C.

Ilustracija, odnosi EU-a i Rusije

Ilustracija, odnosi EU-a i Rusije

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija predložila je punu suspenziju sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza s Rusijom, što znači da će ruski građani plaćati više, a postupak izdavanja viza trajati dulje.Prijedlog o suspenziji sporazuma treba odobriti Vijeće EU-a. Komisija je objavila i prijedlog o nepriznavanju ruskih putovnica izdanih na okupiranim područjima Ukrajine.

Komisijin pijedlog o suspendiranju viznog sporazuma uslijedio je nakon što su o tome prošli tjedan u Pragu politički dogovor postigli ministri vanjskih poslova država članica Unije. 


- Sve dok traje ruska agresija na zemlju kandidatkinju za članstvo u EU-u, ruski građani ne mogu imati olakšice za putovanje u Europu, rekao je potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.


Dodao je kako je vizna politika EU-a znak povjerenja, koje je Rusija potpuno urušila ničim izazvanim i nepravednim agresivnim ratom protiv Ukrajine.


Rusi će ubuduće plaćati 80 eura za vize za ulazak u EU, umjesto sadašnjih 35 eura. Rok za konzulate koji izdaju vize produljit će se s 10 na 15 dana, a može se produljiti i do najviše 45 dana kada je potrebna detaljnija provjera tražitelja vize.


Ograničit će se izdavanje viza koje omogućavaju višekratni ulazak u EU i ruski će građani u zahtjevima za izdavanje viza morati predočiti više dokumenata nego što je sada slučaj.


Sporazum o pojednostavljenom izdavanju viza s Rusijom stupio je na snagu lipnju 2007. Dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 25. veljače ove godine, Europska unija djelomično ga je suspendirala za ruske poslovne ljude.Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, u tvitu kojim je potvrdila da Komisija predlaže punu suspenziju viznog sporazuma, također navodi kako je vizni sporazum stvar povjerenja, koje je Rusija potpuno izigrala pokrenuvši rat protiv Ukrajine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!